Hirdetés

Titkos magyar recept hódít Londonban, sorban állnak a vásárlók

Morvay Péter portré Morvay Péter

Nikolett és Attila a 2012-es londoni olimpia fő helyszínén, Stratfordban nyitották meg a magyar specialitásokat árusító standjukat. A Heti Napló sikeres magyar vállalkozókat szólaltatott meg a brit fővárosban.

„Kürtőskalácsot és lángost árulunk, igazi hazai ízeket”

- mondja Niki, aki a magyarok két kedvencét süti, és stand maga is egy kis szelet Magyarország, mert a vásárlók 98 százalékában magyarok, a maradék 2 százalékba tartoznak a románok és más kelet-európaiak.

„Szakács vagyok, így ebbe vágtunk bele, amikor kijöttünk” – mondja Attila, aki megkérte a stábot, hogy a felvételen ne látszódjon, miből mennyit rak a tésztákba.

„Egy jó recept 80-100 fontot, vagyis majdnem 50 ezer forintot ér. 

Mi is megvásároltuk, majd addig fejlesztettük közösen, míg tökéletes nem lett.”

A kürtőskalácsok között szerepelnek a sztenderd ízek, diós, fahéjas, kókuszos, de a helyi nagy kedvenc a vaníliás.

Az erdélyi eredetű finomség Magyarországon is rendületlenül népszerű, bár - mint arról beszámoltunk - az idei karácsonyi vásáron horroráron mérik adagját. 

Niki férjével együtt kilenc évvel ezelőtt indult el Veszprém megyéből Londonba, miután elvégezte a szakácsiskolát, úgy érezte, nem tudna otthon elhelyezkedni a szakmájában úgy, hogy munkáját kellőképpen meg is fizessék. Egy munkaközvetítő cégen keresztül érkeztek meg az angol fővárosba, ahol először takarítással foglalkozott, párja Zoli pedig pincérként helyezkedett el, majd egy Facebook tipp alapján jött a kürtőskalács-lángos irány. 

Egyelőre nem tervezik, hogy hazamennek, bár tudják, hogy ma már otthon is jól lehet keresni vendéglátósként, de nem akarják feladni a biztosat a bizonytalanért.

Szintén a környéken működik Havas Attila magyar boltja is, amelyet már kívülről könnyű felismerni a magyar zászlóról. Ők 2019-ben még a Covid előtt kezdtek bele ebbe a vállalkozásba, így mostanra ez lett London negyedik magyar boltja.

Vannak olyan magyar ízek, amelyek kötelezők Londonban is
Vannak olyan magyar ízek, amelyek kötelezők Londonban is

„Nagyon tetszett a hely, nagyon forgalmas, emberek jönnek-mennek, és úgy gondoltuk, hogy ez a hely jó lesz. Élelmiszerboltra mindig szükség van, ezen a környéken nem olyan volt, magyar volt, úgyhogy belevágtunk.” – meséli a kezdeteket.

A hazai ízek közül vannak olyanok, amelyek nélkülözhetetlenek.

„A kolbász nagyon-nagyon fontos, meg a túró, és a tepertős, ezek egyenesen Tiszacsegéről érkeznek Londonba, de vannak felvágottak, sajtok és savanyúságok is.”

„De amit abszolút nem szabad kihagynunk egy magyar boltból, az a túrórudi, mindenféle ízben.”

Attilláék fejében is megfordult a hazaköltözés, de egyelőre nem léptek. 

„A szívünk az hazahúz, az eszünk pedig ide. Most minden úgy jó, ahogy van. Beérett a sok munka gyümölcse.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés