Hirdetés

Titkos dokumentum-botrány: Már hívei is támadják Bident

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egy vezető amerikai demokrata képviselő szerint Joe Biden aki korábban majdnem leesett a színpadról, „veszélyeztette a nemzetbiztonságot” azzal, hogy titkos dokumentumokat tárolt otthonában.

Mint arról írtunk, Bidennek nehéz hete lesz: csütörtökre Amerika fizetésképtelenné válik. Most a dokumentum-gate is kezd ráégni az elnökre.

Már képviselőtársainak is tehertétel az elnök
Már képviselőtársainak is tehertétel az elnök

Adam Schiff korábban élesen bírálta Donald Trumpot, amiért titkos dokumentumokat tárolt a floridai birtokán. Az FBI szerint akár atomtitkokat is tartalmazhattak az akták. 

A képviselő szerint ezek biztonsági kockázatot jelentenek.

„Most ugyanezt az értékelést kell kapnunk Biden elnök esetében is” 

– mondta a demokrata politikus az ABC News műsorvezetőjének, Jonathan Karlnak, amikor arról kérdezték, hogy Biden „veszélyeztethette-e” a nemzetbiztonságot a dokumentumok elvételével.

Schiff kijelentette, hogy elképzelhetőnek tartja, miszerint Bidennek a novemberi félidős választások előtt beszélnie kellett volna a dokumentumok felfedezéséről. 

A Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra a felfedezést, amíg a múlt héten fel nem merültek az igazságügyi minisztérium vizsgálatáról szóló hírek.

„Szeretném tudni, hogy milyen dokumentumokról van szó, és milyen kárt okozott a szabálytalan kezelésük a hírszerző szolgálatok számára” - mondta Schiff.

Biden személyes ügyvédei egy régi raktárhelyiség átvizsgálása közben bukkantak a dokumentumokra - derült ki a Fehér Ház közleményéből. Eközben Biden delaware-i otthonának garázsban is találtak feljegyzéseket.

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására.

Az amerikai képviselőház republikánus képviselői szintén vizsgálatot kezdeményeztek a helytelenül tárolt titkos dokumentumok kezelésével kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés