Hirdetés

Brit lap: Titkos békeajánlat érkezett a Kremlből

Morvay Péter portré Morvay Péter

Több nyugati titkosszolgálat üzenetet kapott Putyin környezetéből

Hivatkozás másolása

Hírszerzési forrásokra hivatkozva a brit Daily Mirror című lap azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin közvetlen környezetében – de az elnök háta mögött – egyre többen látják úgy, hogy drámai következményekkel járhat Oroszországra nézve az ukrajnai háború folytatása, ezért szeretnének tárgyalni annak befejezéséről. 

A Mirror információi szerint az orosz elnök háta mögött a Kreml egyik magas rangú képviselője – Putyin elitje egy részének támogatásával - titkos üzenetet juttatott el nyugatra. Ebben segítséget kért ahhoz, hogy segítsenek véget vetni az ukrajnai inváziónak.

Az üzenet állítólag arra hivatkozik, hogy a Kremlben „pánikhangulat” uralkodik. 

A radikális nyugati szankciók és az invázió okozta gazdasági csődhelyzet már eddig is súlyosabb károkat okozott annál, amit Putyin hajlandó volt elismerni.

Ehhez járultak most az ukrajnai zaporozsjei atomerőműnél folyó harcok, amelyek súlyos katasztrófával fenyegetnek

A Mirror úgy értesült, hogy az üzenetet nyugati titkosszolgálatok kapták meg CIA-kapcsolataikon vagy diplomatákon keresztül, Putyin háta mögött. A lap információi szerint a kiszivárgott „helyzetjelentést” komolyan veszik a titkosszolgálatok, de aggódnak, hogy a hír nyomán Putyin újabb tisztogatást kezd a környezetében. 

A kiugrási kísérlet állítólag „a rezsim egyik oszlopos tagjától” érkezett, aki most családjával együtt rendkívüli veszélyben van. A háború kezdete óta Putyin már több tisztogatást is végrehajtott, katonai parancsnokokat és magas rangú kémeket rúgott ki. Néhányan közülük már el is tűntek vagy rejtélyes módon megbetegedtek.

A hírt egy magas rangú ukrán diplomáciai forrás reálisnak nevezte. Az illető – akit a lap nem nevez meg - így kommentálta a kiszivárogtatás a Mirrornak:

„Nem lenne meglepő, ha Putyinhoz közel álló személy máris ajánlatot tenne a nyugatnak”.

Mint arról korábban írtunk, a nyugati és az ukrán hírszerzés folyamatosan elemzi Putyin egészségi állapotát is, de eddig nem jutottak egyértelmű megállapításra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés