Hirdetés

Hatalmas pofont kapott a TikTok, búcsút inthetünk a kedvenc dalainknak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Universal Music több millió dalát letiltaná a TikTokról, miután a kifizetésekről folytatott tárgyalások megszakadtak a techóriással.

A lépés azt jelenti, hogy a közösségi médiaplatform többé nem férhet hozzá olyan előadók dalaihoz, mint Taylor Swift, The Weeknd és Drake.

A Universal "megfélemlítéssel" vádolta a TikTokot, és azt mondta, hogy a hatalmas katalógusához való hozzáférésért a más közösségi oldalak által fizetett ár "töredékéért" szeretne a kínai platform hozzáférni - írja a BBC.

A TikTok szerint azonban az Universal "hamis narratívát és retorikát" alkalmazott ezzel kapcsolatban.

A zenei cégek jogdíjakat kapnak, ha a dalaikat streaming- és közösségi médiaplatformokon játsszák le. Bár a TikTok - amely a kínai ByteDance cég tulajdonában van - több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkezik, az Universal összes  bevételének mindössze 1 százalékát teszi ki a kínai óriástól kapott bevétel - közölte kiadó.

Az Universal - amely a világ zenei forgalmának mintegy harmadát ellenőrzi - egy nyílt levélben azt állította a műszeknek és a dalszerzőknek, hogy "a TikTok végső soron egy zenei alapú üzletet próbál felépíteni, anélkül, hogy tisztességes pénzt fizetnének a zenéért".

Az Universal emellett közölte azt is, hogy a művszeik és dalszerzőik megfelelő kompenzációját szorglamazza, illetve aggódik a mesterséges intelligencia zeneiparra gyakorolt hatásai és a TikTok felhasználók online biztonsága miatt is.

A vállalat hozzátette, hogy a szerződés január 31-i lejártával felhagy a TikTok számára történő tartalomlicenceléssel.

Erre válaszul a TikTok közölte, hogy "szomorú és kiábrándító, hogy az Universal Music Group a saját kapzsiságát a művészeik és dalszerzőik érdekei fölé helyezte".

"A Universal hamis narratívája és retorikája ellenére a tény az, hogy úgy döntöttek, elállnak egy olyan, jóval több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező platform erőteljes támogatásától, amely ingyenes promóciós és felfedezési eszközként szolgál a tehetségeik számára"

- tette hozzá a techóriás.

A BBC kiemelte, ez az első alkalom, hogy az Universal hasonló nagyszabású lépést tett és eltávolítja a dalait egy technológiai cég platformjaáról.

A Universal meghatározó pozíciót tölt be a globális zeneiparban. A Beatlestől, Elton Johntól és a Coldplaytől kezdve Adele-ig, a BTS-ig és a Blackpinkig rengeteg előadó jogait birtokolja.

Sophie Ellis-Bextor Murder on the Dancefloor című száma is az Universalhoz tartozik, amely a közelmúltban a a Prime Video platformon megjelent Saltburn című filmnek köszönhetően lett több mint 10 év után ismét sláger a TikTokon.

Tavaly júliusban a Warner Music - amely a világ harmadik legnagyobb zenei hanglemezgyártó cége - licencszerződést kötött a TikTokkal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés