Hirdetés

Kiakadtak az állam döntése miatt, bíróságra mennek a TikTokért

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az alkalmazás sok fiatal kedvence, sőt, már az idősebb korosztály is kezdi felfedezni magának. Van azonban, ahol - biztonsági kockázatokra hivatkozva - betiltják.

Bíróságon támadja meg az amerikai Montana állam TikTokot betiltó döntését a közösségi médiaplatform alkotóinak egy csoportja az Egyesült Államokban - írja az MTI. A keresetben úgy fogalmaznak: Montana nem tilthatja meg az ott élőknek, hogy használják a TikTokot, ahogyan nem tilthatja be a The Wall Street Journalt sem a tulajdonosa miatt, vagy a tartalmáért.

Hozzáteszik, még akkor is, ha Montana szabályozhatná a felhasználók által megosztott tartalmakat a TikTokon "az új törvény kalapáccsal hadonászik, miközben az amerikai alkotmány szikét ír elő".

Az kormányzó által aláírt jogszabály szerint 2024. január 1-jétől megtiltja, hogy a népszerű videomegosztó alkalmazás vállalkozásként működjön az államban, az applikációt terjesztő platformok pedig napi 10 ezer dolláros (3,5 millió forintos) pénzbírságra számíthatnak mindaddig, amíg el nem távolítják a kínálatukból.

Magyarországon is kezdeményezték már a TikTok betiltását - ám csak a 18 év alattiak számára. A kezdeményező az LMP volt, a párt a gyermekek védelmével érvelt. 

Ugyanakkor érdemes azt is megjegyezni, hogy az alkalmazásnak - a biztonsági kockázatokon túl - egyéb veszélyei is vannak: nemrég például kórházba került egy észak-karolinai tini egy brutális, veszélyes kihívás miatt, ami a TikTokon terjed. A fiú a testének csaknem a 80 százalékán súlyos égési sérüléseket szenvedett. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés