Hirdetés

Valaki kukába dobott egy tigriskölyköt, most az életéért küzdenek

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az athéni állatkert állatorvosai egy szemetesben hagyott, fehér tigriskölyök életéért küzdenek. A kölyök az illegális vadkereskedelem áldozata lehet.

A kukába dobott tigriskölyök
A kukába dobott tigriskölyök Reuters

A 3 hónapos fehér tigrist február 28-án találta meg az Attikai Állatpark parkolójában egy szemeteskuka alatt egy takarítónő, aki értesítette az állatkert tulajdonosát - írja a Reuters.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen állatot dobtak ki az állatkertünknél” - mondta Jean-Jacques Lesueur, az állatkert alapítója. "Úgy értem, számos esetben kidobtak már állatot, de ezek általában elhagyott háziállatok voltak - kiskutyák, cicák, teknősök... de egy tigris? Ilyen még soha nem fordult elő itt.”

Az állatkert biztonsági kamerájának felvételén az látható, hogy egy jármű előző este éjfél előtt a kukákhoz hajtott. A hatóságok megpróbálták felkutatni a rendszám felvételek alapján a sofőrt – mondta Lesueur.

A tigriskölyökre nagyon súlyos állapotban bukkantak rá, nagyon sovány volt és ki volt száradva.

"Amikor először megláttam a kölyköt, nem hittem el, amit magam előtt látok, őszintén nem hittem el, hogy egy állat ilyen állapotban van" - mondta Noi Psaroudaki állatkert állatorvosa. "Valószínűleg nem táplálták megfelelően, emiatt súlyos vitamin- és ásványianyag-hiányban szenved, és ez rendkívül törékennyé teszi a csontjait” - tette hozzá az állatorvos.

A röntgenfelvételeken az is jól látható, hogy a kölyök egyik hátsó lábába egy fémtűt helyeztek. 

Lesueur azt mondta, ha a tigris túléli a vele történteket, máshova kell őt szállítani, mivel az állatkertben nincs más ilyen állat. Nemzetközi vad- és állatvédő szervezetek már felvették a kapcsolatot az állatkerttel, hogy segítsenek – mondta.

Az állatkert macskákért felelős vezetője, Andrea Cerny elmondta, hogy méretük, étrendjük és agresszivitásuk miatt a tigriseket nehéz gondozni.

"Egy tigrisből határozottan nem lehet házi kedvenc. Ez egy nagyon veszélyes állat, nagyon erős ölőösztönnel" - mondta Cerny. "A legtöbb ilyen kedvtelésből tartott tigrist elhagyják vagy megölik."

Az Europol szerint Európában a vadon élő állatok kereskedelme milliárd eurós üzlet, a gazdag európai vásárlók leginkább Ázsiából és Afrikából szerzik be az egzotikus állatokat.

“Nem ez az első alkalom, hogy illegálisan jut be Görögország területére egy tigris” - ezt Maria Ganoti mondta, az ANIMA görög vadmentő egyesület vezetője, aki már nem először foglalkozik olyan vadon élő állattal, amit szándékosan hagytak el, mint például kígyóval vagy krokodillal. “Ezek az állatok jellemzően Törökország vagy Ciprus felől jutnak be az országba, de Görögországból lassan egyfajta bejárati kapu lesz az illegális vadak számára Európa többi országa felé” - tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés