Hirdetés

Thierry Henry amerikai szövetségi kapitány lehet

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Miután nem választották meg a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Thierry Henry számára megnyílt az esély, hogy a 2026-os világbajnokságon társrendező amerikai csapat szakvezetője legyen.

A belga szövetség egy hete nem Henryt választotta a Portugáliába távozott Roberto Martínez utódjának, hanem Domenico Tedescót. Ez azért is volt váratlan, mert a játékosként vb- és Eb-aranyérmes, a Barcelonával Bajnokok Ligája-győztes francia szakember az elmúlt években Martínez segítőjeként tevékenykedett.

Az Egyesült Államok szövetsége azért keres új kapitányt, mert Gregg Berhalter szerződése tavaly év végén lejárt. A 45 éves Henry a CBS Sports csatornának elárulta, szívesen fogadná a kihívást, ismeri a játékosokat és a bajnokságot is. Szerinte vb-házigazdaként az amerikai válogatottnak jó esélye van messzire jutni, de ehhez olyan koncepció is kellene, mint például a dél-koreaiaknak volt a 2002-es vb-re, amikor "kiscsapatként" elődöntőt vívtak.

Henry 2010 és 2014 között a New York Red Bulls labdarúgója volt, 122 mérkőzésen 51-szer talált be, majd visszavonulását követően 2019 és 2021 között a Montreal Impact menedzsereként dolgozott. Utána került a belga válogatotthoz másodedzőnek, ahol ebben a munkakörben 2016 és 2018 között is foglalkoztatták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés