Hirdetés

Csodatermékekkel, termékbemutatókon vertek át aljasul időseket

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Két férfi ócska termékeket sózott rá idősekre, alaposan túlárazva.

Egy 38 és egy 39 éves férfi még 2015-ben találták ki, hogy egy cég keretében, csalárd úton jutnak majd rendszeresen haszonhoz. Azt tervezték, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon javarészt időskorú sértettek részére, őket megtévesztve silány minőségű termékeket értékesítenek a valós értéket jóval meghaladó áron.

A csalássorozathoz alkalmazottakat vettek fel. Az alkalmazottak a sértetteket telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán. A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében fehér köpenyes dolgozók végezték el, egyes esetekben orvosok is közreműködtek. Előfordult, hogy a valótlan doktori címet aposztróffal együtt használták (’Dr.) az orvosi végzettséggel nem rendelkező értékesítők, amely az átverés része volt.

Amíg az idősek az – egyébként fiktív és a megijesztésükre, valamint pszichés nyomás alá helyezésükre is szolgáló, negatív – ,,eredmény” elkészültét várták, a cégnél bemutatták nekik azokat az akár több százezer forintba is kerülő ,,csodatermékeket”, amelyekről a valós minőségüket felnagyítva, azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat meg tudják szüntetni. Volt olyan ágynemű garnitúra, amelyhez a hamis használati és kezelési útmutatót a főszervező vádlottak készítették el.

A sértettektől az alkalmazottak a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is, miközben különböző akciós ajánlatokra hivatkozva befolyásolták a megjelenteket.

A két férfi az áruk beszállításához használt cégeknél úgynevezett stróman ügyvezetőket alkalmazott.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két főszervező, mint felbujtó ellen – a korábban vád tárgyává tett 134 rendbeli, 9 esetben kísérleti szakban rekedt, csalás mellett – a mostani vádiratában 4 további – 2 esetben kísérleti szakban maradt – csalás bűntette miatt emelt vádat, illetve megvádolt további 30 terheltet, köztük 2 orvost, illetve egy értékesítőt, aki már az első vádiratban is szerepelt.

Az ügyészség 9 vádlottal – köztük a két főszervezővel – szemben végrehajtandó börtönbüntetésre ítélést indítványoz.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés