Hirdetés

Megdöbbentő hír jött a terhes orosz nőkről

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hónapokban orosz kismamák szállták meg Argentínát. A hatóságok most vizsgálatot indítottak.

Az orosz-ukrán háború következtében menekülnek a családok, nem csak Ukrajnából, hanem Oroszországból is. 

Mint arról beszámoltunk, a napokban megrázó üzenet érkezett a háborúval kapcsolatban, ami felgyorsíthatja a kivándorlást mindkét országból. 

Washington Post újságírójának a 36 éves Alex Slepenkov elmondta: tudta, hogy arra kényszeríthetik, hogy belépjen a hadseregbe, és harcoljon egy olyan háborúban, amely ellen tiltakozni próbált. 

Feleségével, a 30 éves Natasa Slepenkovával attól tartottak, hogy Oroszország hamarosan Észak-Koreához hasonlóan lezárja határait a világ előtt.

Miután tavaly szeptemberben megtudták, hogy első gyermeküket várják, elkezdtek megoldások után kutatni. A házaspár egy Moszkvától lehető legtávolabb eső célpontot választott, annak ellenére, hogy a kultúra és a nyelv mindenben különbözik a sajátjuktól.

Nem véletlenül: Argentína, sok országgal ellentétben, még mindig beengedi az oroszokat. 

Ráadásul a területén született gyermekek automatikusan állampolgárságot is kapnak, amelyhez szüleik is csatlakozhatnak. 

A buenos airesi repülőtérre több tízezer orosz érkezett az elmúlt egy évben
A buenos airesi repülőtérre több tízezer orosz érkezett az elmúlt egy évben BA Times

Az oroszok számára az argentin útlevél rendkívül értékes, mivel 

több mint 170 országba biztosít vízummentes beutazást.

„Meg akartuk adni gyermekünknek a lehetőséget, hogy oda menjen, ahová akar, azt tegye, amit akar és szabad emberként nőhessen fel” – mondta Slepenkov, aki foglalkozása szerint mérnök.

A házaspár még időben érkezett Buenos Airesbe, mert februárban az argentin kormány elkezdett szigorítani az eddigi gyakorlaton.

A dél-amerikai ország bevándorlási hatóságai megtiltották hat terhes orosz nő beutazását, azt állítva, hogy megtévesztő módon turistának vallották magukat. 

A hatóságok gyanúját az keltette fel, hogy a közelmúltban Szlovéniában őrizetbe vett két feltételezett orosz kém argentin állampolgár volt.

A háború kitörése óta több mint 22 ezer orosz érkezett Argentínába. Csak idén januárban 4523-an léptek be az országba, több mint négyszer annyian, mint 2022 januárjában, mielőtt Oroszország lerohanta Ukrajnát. 

A hatóságok azt mondják, nem tudják, hányan voltak közülük terhesek, amikor beléptek, mert ezt a határőrség nem kérdezi meg.

„A szám exponenciálisan nőtt” – mondta az argentin bevándorlási hatóság vezetője, Florencia Carignano. 

Az új szülők az oroszok történelmi exodusának részei. Becslések szerint az invázió kezdete óta eltelt egy év alatt mintegy 1 millióan menekültek el Oroszországból, ami hasonló migráció, mint az 1917-es bolsevik forradalom és a Szovjetunió 1991-es összeomlása idején.

A legtöbben az Oroszországgal szomszédos országokba, többek között Grúziába, Kazahsztánba, Örményországba, Szerbiába és Törökországba mentek – legalábbis első lépésként. 

De Argentína is keresett célpontként jelent meg. Élelmes helyi vállalkozók több ezer dollárt kérnek azért, hogy segítsenek szülészeti kórházak megtalálásában és a papírmunka kitöltésében.

Carignano szerint a várandós szülők szívesen jönnek, hogy megalapozzák életüket Argentínában, 

„de mi sem akarjuk az országot szülészetté változtatni”.

A hatóságok attól tartanak, hogy „maffiák” állhatnak a jelenség mögött. „A probléma az, hogy nem letelepedni jönnek ide, hanem azért, hogy útlevelet szerezzenek, és aztán orosz kémeket találunk Szlovéniában argentin papírokkal. Ettől tartunk."

Az igazságügyi hatóságok vizsgálják, hogy bűnszervezet áll-e a bevándorlási hullám mögött, de a gyanú árnyéka a valódi menekülteknek is megnehezíti a helyzetét. 

„Nem akarjuk, hogy az argentinok parazitáknak tekintsenek minket” - mondta Alex Slepenkov.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés