Hirdetés

Térdre rogyunk: húsz százalékkal emelkedhet a hús ára

Garai Kitti portré Garai Kitti

Akár 15-20 százalékkal tovább drágulhat a hús az egekbe szökött takarmányárak miatt. Az RTL Híradó által kérdezett agrárközgazdász úgy számol, a kenyérfélékért és a tejtermékért jövőre is a jelenlegi, rekordmagas árat kell majd fizetni. 

A Békés megyei Telekgerendás határában már a búza felét betakarították, de csak feleannyit, mint tavaly: átlagosan 3-4 tonnát hektáronként. A gabona mennyiségére és minőségre is panaszkodnak a gazdák. 

“Letérdelünk. Itt kérem szépen olyan drágaság lesz, hogy ezt nehezen fogjuk elviselni” - mondta Zelenyánszki András gazda.

Alig van olyan területet az Alföldön, ahol ne lenne aszály, három havi csapadékmennyiség hiányzik a földekről. Ennek következményeként az ország délkeleti megyéiben minden gabonából átlag alatti terméssel számolnak. 

Nagy István agrárminiszter szerint „ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor a kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet." Márpedig komoly esőre nem lehet számítani a következő hetekben sem. 

Pedig a helyzet már most is igen rossz, igaz, ennek csak részben az aszály az oka. Az állattartók jelenleg kétszer annyit fizetnek a takarmányért, mint tavaly. A háború miatt pedig 22 millió tonna gabona áll a silókban Ukrajnában, a világ egyik legnagyobb termelőjénél.

Raskó György agrárközgazdász szerint szertefoszlott a remény, hogy a tej és a kenyér olcsóbb lehet a boltokban.

"Biztosra merem állítani, hogy sem ősszel, sem jövőre nem lesznek alacsonyabb fogyasztói árak egyetlen alapvető élelmiszer esetében sem" - mondta az agrárközgazdász, hozzátéve, hogy a hús bolti árába még az eddigi, a háború miatti takarmánydrágulás sem épült be teljesen. 

"Egészen biztos, hogy a sertés- és baromfihús kiskereskedelmi ára a következő hónapokban nagyságrendekkel növekedhet, akár 15-20 százalékkal is" - vázolja fel a jövőt.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés