Hirdetés

Súlyos veszélyben a magyarok, feljelentést tett az MNB

Nap Híre portré Nap Híre

Az áldozatoknak is azt javasolják, forduljanak a rendőrséghez, ha megtörtént a baj.

Legutóbb arról írtunk, hogy már a Magyar Államkincstár ügyfeleire is vadásznak a kiberbűnözők, akkor csalók telefonon egy bank vagy egy szervezet alkalmazottjának adták ki magukat, és azt próbálták elhitetni az ügyfelekkel, hogy hiba történt a tranzakció során, ezért keresik a felhasználót. De olyan is előfordult, hogy mobilszolgáltatók nevében kereték meg áldozataikat. 

Most a csalók megint akcióba lendültek: a Magyar Nemzeti Bank telefonszámainak időleges másolásával telefonálnak ismét magánszemélyeknek - közölte a jegybank az MTI-vel.

A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét akarják megszerezni.

A telefonos bűnözők meséje szerint más csalók "támadták meg" az ügyfél valamelyik kereskedelmi banknál vezetett számláját és pénzeket utalnak el arról. 

Ezért sürgős segítséget, például azonnali másik bankszámlára való utalást, "vírusirtó" program - valójában további adatok megszerzésére vagy a számítógép irányításának átvételére alkalmas kémprogram - telepítését ajánlják, mert állításuk szerint, az MNB nevében "közreműködnek a banki utalásokban".

Az MNB büntetőfeljelentést tesz, és felhívta a figyelmet, hogy a megkárosított állampolgároknak is célszerű a rendőrséghez fordulni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés