Hirdetés

Ez a kamerarendszer mindent lát: új módszerrel buktatják le a szabálytalan autósokat

Nap Híre portré Nap Híre

Hadat üzennek az európai rendőrök a telefonjukat nyomkodó sofőröknek. Egy olyan új kamerarendszerrel veszik fel a harcot, amely automatikusan felismeri és rögzíti a telefonokkal kapcsolatos jogsértéseket. Többek között például azt, ha valaki szöveges üzeneteket pötyög, vagy pörgeti a Facebook-üzenőfalát vezetés közben - írja a vezess.hu.

A lényeg, hogy ez a kamera azt is látja, ha a sofőr a készüléket lejjebb tartja, a kormány mögött vagy mellett.

A szakportál szerint Hollandiában és Németországban már évek óta funkcionál a MONOcam névre hallgató eszköz, amit egyébként Hollandiában fejlesztettek ki és általában felüljárókról használják, az alul futó keresztező útvonalon haladók ellenőrzésére, mert így jobban belátni az utastérbe.

A kamerarendszer egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kap. A közelmúltban a rendőrség és a szakminisztérium küldöttsége Luxemburgból Hollandiába látogatott, hogy megvizsgálja a MONOcam működését és alkalmazását. A delegációt André Schaack, a ROADPOL Tanács tagja , a Luxemburgi Közlekedésrendészet vezetője vezette. A Közép-Hollandia Rendőrség Közlekedésrendészeti csoportjának irodájában először kaptak tájékoztatást a MONOcam fejlesztéséről és működéséről, a holland jogszabályokról és a rendszer használatának jogi hátteréről, valamint az automatizált vádemelési és behajtási folyamatról. 

A világon először Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban alkalmaztak hasonló, a mobiltelefon-használatot felismerő kamerarendszert. Ott 2019 januárja óta több tucat ilyen kamerát élesítettek a harmadik legveszélyesebbnek tartott „közúti gyilkos”, azaz a kézben tartott mobiltelefon-használat visszaszorítására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés