Hirdetés

Megszólalt a TEK főigazgatója: ilyen volt a pápára vigyázni

Garai Kitti portré Garai Kitti

"Nagyon szép és felemelő feladat a pápára vigyázni, megérinti a védelemben részt vevőket" - nyilatkozta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a katolikus egyházfő háromnapos budapesti látogatására visszatekintve. 

Hajdu János ismertette, hogy a pápa a világ öt legvédettebb személye közé tartozik, és abból a szempontból nehezebb vigyázni a biztonságára, hogy sokkal szabadabban mozog, mint a másik négy. Hiába tanácsolják a biztonságáért felelős szakemberek, hogy ne közlekedjen lehúzott ablakkal, ne menjen "ellenőrizetlen tömegbe", mégis rendszeresen megtörténik, hogy így lép kapcsolatba a hívőkkel - jegyezte meg.

"De ez érhető. A pápa nem azért jön, hogy egy páncélozott autóba zárkózzon. A pápa találkozni akar a hívőkkel. Többek között e miatt is volt szükség egyes helyszíneken kommandósokra, úgynevezett ütköző egységekre" - magyarázta Hajdu János.

A vatikáni kollégák visszajelzése szerint Ferenc pápa biztonságának garantálásában a TEK világszínvonalú munkát végzett, ehhez azonban nagyon sok ember és szervezet összehangolt munkájára volt szükség - közölte az MTI. 

A TEK mellett több ezer rendőr, a Belügyminisztérium, a polgári és a katonai titkosszolgálatok, két kórház és a meteorológiai szolgálat dolgozói, külföldi partnerek, de még az útkarbantartók is nagyon fontos közreműködői voltak ennek a komoly és felelősségteljes munkának, az egyházfő védelmének - hangsúlyozta a TEK főigazgatója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés