Hirdetés

Nem vicc: ellopott egy folyót a magyar vállalkozó, börtönbe kerülhet

Nap Híre portré Nap Híre

A cégvezető egész egyszerűen eltüntette a Tarna folyóból a vizet, hogy szőlőoltványokat öntözzön vele.

Az ügyészség másfél év felfüggesztett börtönt javasolt egy férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt, miután az 2022 nyarán eltüntette a vizet a Tarna folyóból, hogy szőlőoltványokat öntözzön vele. Mint kiderült, a férfi cégének korábban volt víz-kivételi engedélye, de az időközben lejárt. A cégvezető nem fogadta el az ügyészség ajánlatát - írja az atv.hu.

Egy korábbi felvételen azt lehet látni, hogy milyen volt a Tarna folyó medre, miután egy engedély nélkül épített mesterséges gáttal duzzasztották fel a vizet. Az így keletkezett kis tóból azután a vizet kiszivattyúzták, egy szőlőcsemetéket nevelő területre vezették és ott öntöztek vele. 

"A Tarna vízfolyását teljes egészében homokzsákokkal, fóliákkal eltorlaszolták tehát felduzzasztották mesterségesen a vizet, csak azért, hogy ki tudják szivattyúzni és a mezőgazdasági területet, a szőlőoltványokat locsolták vele. Ami még emellett mélyen megdöbbentő, hogy azt a kis vizet, ami ezen átszivárgott, azt egy kis szivattyúval visszaszivattyúzták a duzzasztásnak a túloldalára, hogy még több vizet tudjanak kiszivattyúzni" – nyilatkozta Blahó László természetvédú. 

A történtek miatt a területen gazdálkodó vállalkozás vezetőjét természetkárosítással vádolta az ügyészség. A cég vezetője az ellene felhozott vádakat beismerte, így másfél éves felfüggesztett szabadságvesztés lett volna az ítélet. Ezt azonban nem fogadta el, így rendes tárgyaláson hoz majd döntést a bíróság. 

"Azzal lennénk elégedettek, ha a vádlottak börtönbe kerülnének, hiszen rengeteg természeti katasztrófát okoztak és tényleg több száz vagy akár több ezer állat is szomjan hallhatott attól, hogy ők úgy döntöttek, hogy ezt a patakot le fogják csapolni"  - fogalmazott Kapin Richárd, a Szurkolók az állatokért alapítója. Korábban az ügyben vádolt férfi azzal védekezett, hogy a különösen csapadékhiányos 2022-es évben próbálták menteni a menthetőt, mert víz nélkül a területükön nevelt oltványok elszáradtak volna.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés