Hirdetés

Őrjöngenek a tanárok, nagyon kiakadtak a kormány döntései miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Ma kezdődik a tanév, de a pedagógushiány miatt sok helyen még csak ideiglenes órarend van, ráadásul a mobiltelefonok beszedése miatt a házirendet is módosítani kellene, ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ezek mellett pedig a hőség miatt is aggódnak a pedagógusok, ugyanis az iskolákban csak a minimum hőmérséklet van meghatározva, a maximum nincs.

Forrnak az indulatok a rossz kormányzati döntések miatt a pedagógusok körében

- fogalmazott az ATV Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki szerint a pedagógushiány miatt sok helyen még csak ideiglenes órarend van. Hozzátette azt is, hogy a mobiltelefonok beszedése miatt a házirendet is módosítani kellene, ám ez nem megy egyik napról a másikra. "Tudnak olyan intézményről, ahol megszületett a szervezeti és működési szabályzat, illetve a házirendnek a módosítása?” – tette fel a kérdést Totyik.

A PSZ elnöke szerint ugyanis a jogszabály szerint először ezeket a dokumentumokat módosítani kell, és utána lehet beszedni a telefonokat, a módosítást viszont a diákönkormányzatnak, és a szülői szervezeteknek is jóvá kell hagyni. 

Mint ismert, a parlament júniusban fogadta el azt a jogszabályt, amelyben bizonyos eszközök, tárgyak használatát korlátozzák szeptembertől az iskolákban. A tiltott tárgyak között szerepel minden fegyvernek minősülő tárgy, alkohol, dohánytermékek, energiaital. Az enyhébb, "használatában korlátozott" tárgyak közé tartozik pedig minden telekommunikációs eszköz.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja pedig a hőség miatt aggódik. A héten ugyanis még biztos, hogy kitart a meleg, az országos tiszti főorvos szeptember 5-ig meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást az ország egész területére. A PDSZ választmányi tagja szerint miniszteri rendelet kellene arról, hogy mennyi lehet a maximum hőmérséklet egy iskolában.

"Ezzel kapcsolatban van egyébként egy másik rendelet, ahol szerepelnek maximumok a munkahelyekre vonatkozóan. Ezt kellene valahogyan szinkronba hozni, és hát egyébként a tanítás tekintetében, hogyha a középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot, akkor viszont rövidített órákat kellene elrendelni, és erre kellene, hogy az igazgatónak legyen joga” - mondta a híradónak Nagy Erzsébet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés