Hirdetés

Betelt a pohár, több ezer tanár vonult ki az utcára Brüsszelben

Nap Híre portré Nap Híre

A túlterheltség, a munkaerőhiány és a tanítás alacsony minősége ellen demonstráltak kedden Brüsszelben a belga tanárok- írta az RTBF közszolgálati hírportál.

A hírportál szerint a demonstrálók - az ország északi és déli részéből érkezett általános iskolai tanárok és igazgatók - azt az üzenetet akarják eljuttatni a politikusoknak, hogy a választási kampányban ne feledkezzenek meg az oktatásról, amikor a francia ajkú belga régió, Vallónia és a főváros alkotta közösség, valamint a flamand közösség kormányalakításáról tárgyalnak. A több ezer tüntető a brüsszeli központi pályaudvar előtt gyülekeztek, a reggeli órákban és a francia nyelvű közösségi kormányt alkotó pártok székhelye elé vonultak. A rendőrség becslése szerint 5400 ember volt jelen az eseményen.
    

A június 9-i belgiumi választások előestéjén a tanárok meg akarják ismételni követeléseiket, amelyek egyaránt vonatkoznak a személyzet munkakörülményeire és a diákok tanulási feltételeire. Ragaszkodnak az osztálylétszám csökkentéséhez, és azt is szeretnék is elérni, hogy megszűnjenek a "gettóiskolák", ahol a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók koncentrálódnak. Azt követelik továbbá, hogy vonják vissza a tanárok értékeléséről szóló rendelet azon elemét, amely "pedagógiai működési zavarok" esetén szankciókat helyez kilátásba ellenük. Fontos számukra az is, hogy több pénzt fordítsanak az oktatásra, amelyet - véleményük szerint - "nem szabad, hogy kizárólag a munkaerőpiac vezéreljen".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés