Hirdetés

Súlyos lépésre készül az Orbán-kormány, ez minden tanárt érinthet

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A kormány teljesen átalakítaná a köznevelési törvényt, aminek egyik pontja az lenne, hogy elvennék a tanároktól a közalkalmazotti jogviszonyt és a tantestületek jogainak egy részét is.

Beszámolók szerint a közalkalmazotti jogviszony helyett a magyar tanárokat úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban alkalmaznák. Ami gyakorlatban teljesen új jogállást hozna létre, hiszen nem tartozna sem a közalkalmazotti törvény, sem pedig a munka törvénykönyve alá sem, így rengeteg kérdéskörben hátrány érheti a pedagógusokat.

Látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat

- mondta az RTL Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a nemrég a Belügyminisztérium által társadalmi vitára bocsátott tervezetről. Ebből az is kiderült, hogy a kormány a közalkalmazotti jogviszonyon kívül a tantestületek jogkörének egy részét is elvenné. Ez alapján az igazgató vagy az iskolafenntartó dönthetne a tantestület helyett a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de még a tanulók fegyelmi ügyeiről is.

A tervvel kapcsolatban Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője is megszólalt, aki szerint a tervezet mind a pedagógusokra, mind pedig a gyerekekre és a szülőkre nézve is elképesztően hátrányos rendelkezéseket tartalmaz. Úgy gondolja, ha ezt bevezetik, akkor sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés