Hirdetés

Orbán Viktor barátjának már sikerült az, ami a magyar miniszterelnöknek még nem?

Nap Híre portré Nap Híre

Szlovákiának az Európai Unió 799 millió eurót utal a jogállami vita után.

Az Európai Unió 799 millió eurós támogatást ad Szlovákiának a jogállamisággal való fenyegetettség miatti hosszan tartó vita után - adta hírül a Privátbankár

A portál kiemelte, hogy a Szlovákiának folyósított kifizetést, amely az egész EU-ra kiterjedő Recovery and Resilience Facility (RRF) 800 milliárd eurós kreetéből származik, az Európai Bizotság blokkolta, hogy nyomást gyakoroljon Robert Fico kormányára.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségese korábban már kísérleteket tett a közmédia ellenőrzésére, és megszüntette a különleges ügyészséget, sőt a koalíciójával együtt az elmúlt hónapokban még az orosz propagandát is felerősítette az országban. Azonban a szlovák parlament erőfeszítései "enyhítették az Európai Bizottság bizonyos aggodalmait", bár továbbra is "függőben vannak egyes kérdések", és "folyamatban lévő megbeszélések".

Fico többször is megdöbbenést okozott Brüsszelben, amikor kormánykoalíciója elkezdte módosítani a büntető törvénykönyvet, és 2023-ban felszámolta a különleges ügyészséget. Mindkét intézkedést a blokk jogállami normáinak erodálásaként értékelték. Ezek pedig követték szövetségese, Orbán Viktor forgatókönyvét, amire az Európai Bizottság pénzelvonással válaszolt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés