Hirdetés

Szülők perlik a Tik-Tokot, gyermekeik belehaltak egy ott elterjedt „kihívásba”

 portré

A „kihívás” arra buzdítja a felhasználókat, hogy ájulásig fojtogassák egymást. Több haláleset is történt. 

Pert indított Kalifornia államban két szülőpár a TikTok ellen, miután tavaly a nyolc és kilenc éves kislányaik meghaltak a közösségi videós szolgáltatásban egy ideig terjedt Blackout Challenge végrehajtása során – számolt be az Origo

Mára már sikerült kiiktatni a TikToknak ezt a veszélyes „kihívást”, azonban időközben hét gyermek halt meg miatta az Egyesült Államokban.

A felperesek ügyvédei szerint a TikTok ajánló rendszere, a felhasználók függővé tételére lett tervezve, nem hívja fel sem a gyermekek sem a szülők figyelmét az esetleges kockázatokra. Szerintük a vállalat haszonszerzési célból megszegi a törvényi kötelezettségeket és nem próbálja meg korellenőrzéssel kint tartani a 13 évnél fiatalabb személyeket. De problémásnak tartják azt is, hogy a TikTok nem reagált megfelelően a kihívásra, pedig – meglátásuk szerint – rendelkezésre állt a szükséges technikai megoldásokkal ahhoz, hogy az első haláleset után automatizáltan kiszűrje, törölje, ne ajánlgassa a fojtogatásos kihívással kapcsolatos újabb és újabb videókat.

Az általuk felhozott problémák orvoslása mellett a szülők meghatározatlan összegű kártérítést követelnek a TikTok-tól.

Az alperes nem kívánta érdemben kommentálni az ellene indított eljárást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés