Hirdetés

Baj van: ezekben a magyar városokban bezárt a szülészet, aggódnak a kismamák

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagy a baj: január végéig bezárják a kalocsai kórház felújított csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályát, ezzel együtt pedig a szülészetet is leállítják. A két és fél hónapos szünet idején a bajai vagy a kecskeméti kórházban szülhetnek majd a kismamák, ám van, akinek egy órát kell utaznia, hogy ellátáshoz jusson. 

"Kecskemetén vagy Baján azt sem tudom, hogy a kórházon belül merre található a szülészet. Előtte még el kell mennem azt is megnézni, hogy ott mi hogy működik, hiszen ha a szülés beindul, a párommal nem tudjuk nyugodtan megkeresni majd az osztályt" - mondta Soós Evelin kismama, aki januárra van kiírva, de nagyon aggódik, hogy mindent újra kell terveznie.

A gyermekgyógyászati feladatokat a kalocsától mintegy egyórás autóútra lévő kecskeméti kórház veszi át. Sárközi Hajnalka, egyedülálló édesanya arról beszélt, úgy érzi kiszolgáltatottá váltak. "Városban élünk és van egy kórházunk, de nem kapunk ellátást. Ha éjszaka történik probléma és a mentő kecskemétről befelé tart éppen, nem biztos, hogy időben odaér például egy lázgörcsös kisgyerekhez" - panaszolta az édesanyja az RTL Híradónak.

A kalocsai kórház híradó megkeresésére azt írta, a szakorvoshiány náluk több évtizedes probléma, ráadásul augusztus végén az a gyermekorvos házaspár is felmondott, aki eddig biztosította az osztály működését. Helyükre most új szakorvosokat keresnek.

Nyár óta egyre több kórházban akadozik a szülészeti ellátás, van, ahol be is zárt a szülészet. Mint azt a Naphíre is megírta, Mohácson végleg megszűnt, Szolnokon, Mezőtúron, Várpalotán pedig ideiglenesen vagy bizonyos napokra leállították a szülészeti ellátások egy részét. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés