Szörnyű jóslat egy ENSZ-vezetőtől: "Káosz lesz az egész világon"

  • Életmód
Nap Híre portré Nap Híre

David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetője. Legutóbbi szavai aggodalomra adhatnak okot, ugyanis szerinte éhínség kopogtat a világ ajtaján, amely "tökéletes viharral tetézett tökéletes viharral néz szembe".

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban a diplomata arra kérte az Öböl menti országokat és a világ milliárdosait, hogy áldozzák fel "pár napi profitjukat", hogy segítsenek megoldani a műtrágya-ellátás problémáit, máskülönben jövőre súlyos élelmiszerhiány lesz világszerte.

"Káosz lesz az egész világon" 

- figyelmeztetett a WFP főigazgatója.

Az amerikai politikus rámutatott, hogy amikor öt és fél évvel ezelőtt átvette a szervezet vezetését, "csak" 80 millió embert fenyegetett éhezés a világon, és azt gondolta, hogy mandátuma végére akár az is előfordulhat, hogy a WFP-nek nem marad tennivalója. Ennek ellenére a klímaválság miatt 135 millióra, majd a koronavírus-járvány következtében még annak is a duplájára, 275 millióra nőtt azok száma, akiket éhínség fenyeget. Majd jött az ukrajnai háború, ami miatt energia-, műtrágya és élelmiszerhiány alakult ki, s már 345 millió azok száma,  akik nem tudják, mikor és mit fognak legközelebb enni.

"Ezen belül 50 millió azoknak a száma 45 országban, akik az éhínség kapuján kopogtatnak, és ha nem tudunk eljutni hozzájuk, akkor éhínség lesz, éhezés, és még 2007-2008-ban és 2011-ben sem látott mértékben fognak országok destabilizálódni, és megindul a tömeges migráció" - figyelmeztetett Beasley. "Lépnünk kell, most!" - szögezte le.

Cimkék:
  • ENSZ
  • élelmiszer
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet