Hirdetés

Szörnyű hatással van az online világ a gyerekekre, már tanulni sem bírnak

Garai Kitti portré Garai Kitti

A gyerekek túl fáradtak a tanuláshoz, mert túl sok időt töltenek a telefonjukon a világhálón - figyelmeztettek a yorkshire-i tanárok.

Hétfőn a brit kormány új tanácsokat adott az iskoláknak, melyek célja, hogy megállítsák a mobiltelefonok használatát az osztálytermekben. Néhány tanár azonban úgy véli, az otthoni telefonhasználatra kellene helyezni a hangsúlyt. Hannah Feerick, a rotherhami Wales High School igazgatóhelyettese elmondta: "Észrevettük,hogy a diákok iskolaidőben meglehetősen csendesek vagy álmosak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez azért lehet, mert sok időt töltenek az internetet. 

A No Phones At Home társaság - amely arra ösztönzi az embereket, hogy kapcsolják ki az eszközeiket és összpontosítsanak az együtt töltött időre - adatai szerint a gyerekek 55%-ának volt telefonja 11 éves korára, és ez az arány 12 éves korra 77%-ra emelkedett. Ezen gyermekek 86%-ának már közösségi média fiókja is volt, és naponta átlagosan 2,5 órát töltött az online térben. Nemrégiben Leedsben egy találkozót is szerveztek, ahol az általános iskolai tanárok arról beszéltek, hogy a túl sok online töltött idő milyen hatással van a gyerekekre. 

Az egyik tanár a BBC-nek elmondta: "Nehezen tudnak kapcsolatba lépni másokkal. Eléggé magányosak." Egy másik tanár szerint: "Hiányzik a türelem és a képesség, hogy várjanak a jutalomra - meg kell kapniuk, méghozzá azonnal". Egy harmadik pedagógus pedig azt mondta, hogy szerinte a szülők nem látják az online töltött idő teljes hatását.

Charlotte Armitage pszichológus szerint a szülőknek is tenniük kell azért, hogy biztosítsák az eszközhasználat szilárd határait. "Az egyensúlyról van szó - mindent mértékkel" - mondta Armitage, aki azt közölte, hogy a mentális egészségügyi szolgálatok teljesen túlterheltek, főleg a mentális problémáktól szenvedő gyermekektől. "De ennek véget vethetünk, és minden szülő megteheti, hogy foglalkozik az eszközhasználattal" - fogalmazott. 

A kormány szerint az iskolai mobiltelefon-használatra vonatkozó új iránymutatás része annak a tervnek, hogy "minimalizálják a zavaró tényezőket és javítsák a viselkedést az osztálytermekben". Egyébként az erre vonatkozó tervezet közel három évvel azután született meg, hogy a kormány először szólított fel az iskola telefonhasználat betiltására. Pepe Di'lasio, a Wales High School igazgatója úgy fogalmazott, hogy az iránymutatás "jóval azután zárja be az ajtót, hogy a ló már elszabadult." Szerinte a kormánynak sokkal többet kellene tennie, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá a zavaró és szélsőséges tartalmakhoz az online térben. "Erre a területre kell összpontosítanunk" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés