Hirdetés

Itt az újabb vízumbotrány: döbbenetes részletek Szöllősi György amerikai beutazásának megtagadásáról

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Szöllősi György az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornájára volt hivatalos, ám nem engedik be a tengerentúli országba.

A Nemzeti Sport főszerkesztője a közösségi oldalán arról számolt be, hogy a chicagói magyar közösség megghívására vett volna részt a magyarok hagyományos futballtornáján, amit péntek reggel ő maga nyitott volna meg. Mint írta, 

az amerikai út egyben alkalom lett volna arra, hogy a kontinensen kirobbant Messi-őrületnek a helyszínen tapasztalható részleteiről is beszámoljak a Nemzeti Sport olvasóinak, helyi kollégákkal és futballvezetőkkel beszélve (több hivatalos találkozó volt előkészületben), továbbá válogatott labdarúgónkkal, a Philadelphia Union MLS-csapatban futballozó Gazdag Dániellel is találkoztam volna.

Szöllősi terve azonban füstbe ment, ugyanis az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos vízum iránti kérelme ellenére.

Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat. Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával, diplomatájával szemben

- áll a főszerkesztő Facebookon megosztott bejegyzésében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés