Hirdetés

Mit jelent a szociális törvény módosítása?

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Felborzolta a kedélyeket a tervezett törvénymódosítás, amit egy 22 órán át tartó parlamenti vita is megelőzött. De mit is jelent a szociális törvény módosítása?

Ha még nem hallott eddig róla, röviden összefoglaljuk, mi az a téma, ami a belpolitikai életet finoman szólva is felforgatta. A kormány módosítaná a szociális törvényt, mégpedig úgy, hogy az állam kizárólag akkor segít a rászorulókon, ha a család, az önkormányzat és a karitatív szervezetek már nem tudnak. 

A törvényjavaslatot az utolsó pillanatban úgy írták át, hogy az egyházak és a karitatív szervezetek már nem előzik meg az államot abban a sorrendben, ahonnan a segítséget a rászorulók várhatják. Vagyis az önkormányzatok után nem a karitatív szervezetek következnek, hanem rögtön az állam, ami az önkormányzatokhoz hasonlóan együttműködik a civil és egyházi karitatív szervezetekkel. Azt is beleírták, hogy az emberek rokoni távolság szerint felelősek a saját rokonaikért. Az Országgyűlés kedden szavaz a módosításról.

A módosítás ellenére az ellenzéki képviselők továbbra is tiltakoznak a módosítás ellen - írja a 24.hu. A Párbeszéd parlamenti képviselői az alábbi nyilatkozatot adták ki:

“A szociális törvényhez benyújtott kormányzati módosító javaslatból kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya lemondott az emberekről. A soha nem látott szociális válság idején a Fidesz-kormány még inkább szűkíti a gondoskodást, egyre több embernek kell egyre több pénzt áldoznia az egészségére. Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz hagyja, hogy családok, idősek, betegek százezrei az utcára kerüljenek”.

A párt az alábbi képet készítette, amin a képviselők a “Stop Lex Megdöglesz” feliratú pólókat viselik:

Az ATV Startban is beszéltek arról, hogy mit jelent a Szociális törvény módosítása a gyakorlatban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés