Hirdetés

Erre a gólra Szoboszlai is büszke lehet, történelmet írt a Fradi csatára

Morvay Péter portré Morvay Péter

1903. április 5-én aratott először győzelmet a magyar labdarúgó válogatott, Csehország ellen, bár a mérkőzést a csehek azóta is igyekeznek töröltetni.

750 néző előtt szerezte a magyar válogatott az első nemzetközi győzelmét. A korabeli beszámolók szerint a mérkőzés nehezen indult, mert Jindřich Rezek már a kilencedik percben vezetést szerzett.

Erre azonban az FTC csatára, dr. Borbás Gáspár a 16. perben válaszolt, és ezzel megszerezte 

a válogatott történetének első magyar gólját.

A magyar válogatott 1912-ben már az olimpiára is kijutott
A magyar válogatott 1912-ben már az olimpiára is kijutott MLSZ

A félidőben 1-1 volt az állás, de a mérkőzés magyar győzelemmel ért véget, miután a Postás SE játékosa, Minder Frigyes a hajrában fordítani tudott. 

Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott második hivatalos mérkőzése, és egyben az első győztes nemzetközi találkozója. 

A csehek azóta is vitatják és nem tartják hivatalos mérkőzésnek a két szövetség találkozóját. Szerintük az összecsapás szimplán Budapest-Prága mérkőzés volt, de az MLSZ elismertette a nemzetközi szövetséggel a mérkőzés érvényességét.

A találkozó helyszíne a magyar labdarúgás bölcsője, a Csömöri úti Millenáris Sportpálya volt. 

A csapatot ismét az MLSZ Intéző Bizottsága állította össze Horváth Ferenc főtitkár javaslata alapján. Eredetileg az osztrák válogatottal mérkőzött volna meg hazai pályán a magyar csapat, de a sógorok későbbre halasztották érkezésüket, és így helyettük beugró szerepben a csehek léptek pályára. 

Tény, hogy a vendégek nem a legerősebb csapatukkal álltak ki, számos meghatározó játékos hiányzott, mert 

a legerősebb klubok, így a Slavia Praha visszatartották játékosaikat.

A futball ezzel a győzelemmel végérvényesen meggyökerezett Magyarországon, és ez a népszerűség immár 120 éve töretlen. Bár a sikerkorszakokat hullámvölgyek követték, Szoboszlai Dominik szerint a következő világbajnokságon már újra ott lehetünk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés