Hirdetés

Ezek a szobanövények életveszélyesek lehetnek a gyerekekre

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sokan szeretik otthonukat virágokkal feldíszíteni, hisz azok színt hoznak a szürke hétköznapokba és otthonossá teszi a környezetünket, azonban tudni kell arról, hogy van néhány olyan virág, amely életveszélyes lehet a gyerekek számára.

Néhány zöld növény akár bőrirritációt is okozhat, ha hozzáér a kisgyerek. De fennáll annak is a veszélye, hogy a kicsi "megkóstolja" a növényt, ami akár káros vagy mérgező is lehet. Ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen virágokat helyezünk ki otthonunkba, főleg akkor, ha már gyermekünk is van. 

Guy Barter, a Royal Horticultural Society (RHS) vezető kertészmérnöke úgy fogalmazott: "a szobanövények nagyon ritkán okoznak kárt az emberekben, a lehetséges kockázatok elenyészőek a szobanövények bizonyítottan jótékony hatásaihoz képest, amelyek javítják az egészséget és a jólétet." Megjegyezte ugyanakkor, hogy vásárláskor is oda kell figyelni, a “potenciálisan veszélyes” növényeknél fel kell hívni a vásárlók figyelmét a kockázatokra - írja a Sun

Íme nyolc növény, amit jobb nem megvenni, ha gyerek van a háznál

Hivatkozás másolása

1. Buzogányvirág (közismert nevén néma nád vagy leopárdliliom): a figyelmeztetés szerint a buzogányvirág mérgező lehet, ha véletlenül a pici a szájába kapja a pettyes leveleit, szárát vagy a gyökerét. Ha megrágják, akkor akár beszédképtelenné is tehetni a gyermeket, mivel oxálsavat tartalmaz, amely duzzanatot és égő érzést okoz a szájban. 

A következő tüneteket tapasztalhatják a gyerekeken: 

 • hólyagok és égés a szájban, égés a torokban
 • hasmenés
 • rekedt hang
 • fokozott nyáltermelés, nyálcsorgás
 • hányinger, hányás
 • fájdalom nyeléskor
 • száj és nyelv duzzanata
 • a növény irritálhatja a bőrt és a szemet is, akár szaruhártya-károsodást is okozhat

De mit lehet tenni, hogy enyhítsük a gyermek a fájdalmát? A szakértők szerint a legjobb, ha hideg, nedves ruhával kitöröljük a pici száját, jól kiöblítjük, alaposan megmossuk a szemét és a bőrét is. A Mount Sinai pedig azt is javasolja, hogy adjunk a gyereknek tejet. 

2. Tarkalevél (Caladium): az angyalszárnyaknak is nevezett kaládiumot rózsaszínű, szinte szív alakú leveleiről ismerhetjük fel. Az RHS szerint "fogyasztása káros lehet", mivel ugyanolyan mérgező oxalátkristályokat tartalmaz, mint a bambusznád. Szem- és bőrirritációt is okozhat.

A növény egyes részeinek elfogyasztása vagy a szembe kerülése a következő tünetekkel járhat:

 • Égés a szájban vagy a torokban
 • A szem külső átlátszó rétegének (szaruhártya) károsodása
 • Hasmenés
 • Szemfájdalom
 • Rekedt hang és beszédzavar
 • Fokozott nyáltermelés
 • Hányinger vagy hányás
 • Duzzanat és hólyagosodás a szájban vagy a nyelven

3. Flamingóvirág: ez a növény a fényes, piros lombozatáról ismert. A flamingóvirág "fogyasztás esetén" szintén káros lehet, bőr- és szemirritációt okozhat, valamint duzzadt és hólyagos szájüreget. 

4. Könnyezőpálma: a lyukacsos levelei miatt sajtos növényeknek is nevezik a könnyezőpálmát, ami egy nagyon népszerű növény az otthonokban, azonban sajnos ez is káros lehet a gyerekek környezetében, mivel tartalmazza azokat az oxalátkristályokat, amelyek a bőrt és a szemet is irritálhatják.

5. Vitorlavirág: a vitorlavirágot a gyönyörű fehér virágairól könnyű felismerni. A növény bármely részének elfogyasztása azonban száj- és torokirritációt, az ajkak duzzanatát, köhögést, hányingert és hányást okozhat.

6. Filodendron: ennek a virágnak több fajtája is létezik és otthon is könnyen termeszthetőek. A Medline Plus szerint azonban ezek is veszélyesek a gyerekekre nézve, ugyanis szájdagadást, hólyagosodást, égő érzést, rekedt hangot, nyálfolyást, hányingert és hányást okozhatnak. 

7. Szobafutóka (Epipremnum): ezt a növényt ördögi borostyánnak is nevezik, és a gyönyörű, világoszöld, lógó indájáról lehet felismerni. Azonban ez is hasonló tüneteket okozhat, mint a többi "mérgező" növény, így nem ajánlott kisgyermek mellett tartani. 

8. Zamiopálma: zanzibár drágakövének is nevezik ezt a növényt, melynek fényes, mélyzöld, ovális alakú levele van, és egyenes szárakon hajt felfelé. A Queensland Health szerint a növény minden része mérgező, és rágás vagy lenyelés esetén azonnali fájdalmat vagy égő érzést, valamint az ajkak, a száj, a nyelv és a torok duzzanatát okozhatja. Az érzékeny bőrűeknél egyfajta ekcémát is kiválthat. 

Mit lehet tenni, a gyermek mérgező növényt eszik?

Hivatkozás másolása

Ha nem tűnik súlyosnak a gyermek állapota, akkor sem árt felhívni az orvost tanácsért. Azonban ha a kisgyerek rosszul van, eszméletét veszti, fáradtnak tűnik vagy görcsei vannak akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Megjegyezték azt is: érdemes magunkkal vinni az orvoshoz mintát is a növényből. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés