Hirdetés

Összeomlás szélén Magyarország EU-tag szomszédja, a magyarokat okolják

Nap Híre portré Nap Híre

Egyre nagyobb a migrációs nyomás Szlovákia déli határain, a hétvégén a Magyarországgal határos Nagykürtösi járásban már a rendkívüli veszélyhelyzetet is kihirdették. A politikai pártok cselekvésre szólították fel a kormányt. 

Fokozott biztonsági intézkedések léptek életbe az egész besztercebányai kerületben. A helyi rendőrség a Facebook-oldalán azt közölte, hogy a lakosság biztonsága és védelme érdekében szükség van az intézkedésekre, ugyanis megnőtt az illegális határátlépők száma. A helyzet a Nagykürtösi járásban a legkritikusabb, ahol már pénteken rendkívüli helyzetet hirdettek. Ugyanakkor közölték azt is, hogy egyelőre nem regisztráltak olyan esetet, hogy az illegális határátlépést elkövető személyek megzavarták volna a közrendet.

Nagykürtös külvárosában, a lakóövezeten kívül egy épületet választanak ki arra a célra, hogy itt végezzék majd a menekültekkel kapcsolatos intézkedéseket. A Nagykürtös mellett található Leszenyéről is folyamatosan érkeznek a bejelentések a rendőrséghez az illegális határátlépőkről. A község polgármestere, Ladislav Majdán elmondta, hogy a hétvégén több mint 200 menekültet regisztráltak. A polgármester arról számolt be, hogy szombaton már a hatodik migránscsoportot azonosították és körülbelül 400 voltak a településen. Hozzátette, eleinte gondoskodtak a migránsokról, élelmet adtak nekik, de a falu kapacitásai korlátozottak, és félnek a betegségektől is, amelyeket a bevándorlók esetlegesen átadhatnak a helyieknek. - írja az Infostart.

Az ellenzéki Hlas párt felszólította Ódor Lajos miniszterelnököt és Hamran István rendőrfőkapitányt, hogy haladéktalanul kezdje meg a migránsokkal kapcsolatos kritikus helyzet megoldását Szlovákia egyes területein. Peter Pellegrini pártelnök súlyosnak minősítette a Dél-Szlovákiában kialakult helyzetet. "A nyitrai és érsekújvári rendőrség az összeomlás szélén áll, mind kapacitás, mind létszám tekintetében. Más egységek megtagadják a velük való együttműködést, miután félnek a fertőző betegségek terjedésétől” – jelentette ki a volt kormányfő, aki az országos rendőrfőkapitányt, Hamran Istvánt tette felelőssé a kialakult helyzetért, és azt mondta, azonnal bevetné a rendőrséget és a hadsereget is az ország déli határszakaszán.

Peter Pčolinský, a Sme rodina párt alelnöke pedig arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a szlovák-magyar határon átlépő illegális migránsok számának növekedése a magyar rendőrség tétlenségének az eredménye.

A Facebookon a szlovák rendőrség közölte, hogy Hamran István ezredes, rendőrfőkapitány és az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoka, Balogh János tábornok augusztus 31-én aláírta a két szervezet közötti együttműködési megállapodás módosítását, amelynek értelmében egyebek mellett közösen járőröznek Magyarország területén is.

A szlovák rendőrség figyelemmel kíséri a nemzetközi migrációs helyzetet, egyben hangsúlyozza, hogy a helyzet megoldásához nemzetközi együttműködésen alapuló intézkedések is szükségesek. Azzal is igyekszenek megnyugtatni a lakosságot, hogy a menekülő migránsok nem maradnak Szlovákia területén, hanem továbbutaznak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés