Hirdetés

Sok szklerózis multiplexes betegen segíthetne a kannabisz, de az Orbán-kormány nem enged

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy szklerózis multiplexben szenvedő magyar nő a kannabisznak köszönhetően tud újra enni és tisztán beszélni, de a kormány megnehezíti a dolgát. Magyarországon ugyanis szembemegy az uniós állásponttal és megvétózta a kannabsz törlését a legveszélyesebb kábítószerek listájáról. Ez pedig Juditot és sok más beteget nehéz helyzetbe hozza.

A 25 éves nő az RTL-nek nyilatkozott, és elmondta, hogy két éve diagnosztizálták nála a betegséget. Az első tünete az volt, hogy érzéketlenné vált a bőre. Olyan érzése volt, mintha megcsípték volna. Ezt követően szédülni kezdett, így a fülészetre küldték, mert az orvosok először azt gondolták, hogy egyensúlyzavara lehet. Azonban hamar kiderült, hogy minden renben, innen pedig a neurológiára küldték, ott állították fel a diagnózist.

Igazság szerint először az futott végig rajtam, hogy a kislányom vajon örökölheti-e. Az orvostól is rögtön ezt kérdeztem. Szóval rettenetesen rosszul éltem meg

- mondta a fiatal anyuka, majd azt is elmondta, hogy előtte semmit nem tudott a betegségről. Majd amikor elkezdett olvasgatni róla, akkor nagyon megijedt, hiszen nincs gyógymódja. Viszont kiderült számára, hogy a gyógyászati célú kannabisz azonban sok betegnél hatékonyan enyhíti a panaszokat. A szert először az ismerősei ajánlották számára.

Azzal jöttek többen is, hogy a daganatos betegeknél is alkalmazzák, és hát úgy voltam vele, hogy miért is ne. Mi veszítenivalóm van?

- folytatta történetét, majd hozzátette: a kannabisz nála is működik. Ismét tud enni, és a beszéde is helyreállt. Viszont a növényhez csak nehezen lehet hozzájutni, hiszen fogyasztását Magyarországon törvény tiltja. Mint mondja, kellemetlen, hogy van valami ami segít, de csak feketén lehet beszerezni. 

Úgy érzem, hogy az állam egyáltalán nem segít, sőt, inkább az ellenkezője

- hangsúlyozta felháborodottan Judit. Ráadásul a helyzetét az sem segíti, hogy a magyar kormány egyáltalán nem tervezi azt, hogy enyhítsen a törvényen és eltűnjön a legveszélyesebb kábítószerek listájáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés