Hirdetés

Szívszorító hír jött rengeteg gyerekről - hogy lehet ezt túlélni?

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Romániában 21 ezer gyermeknek mindkét szülője külföldön dolgozik, és csaknem 74 ezer kiskorút csak egy szülő nevel, a másik pedig Nyugat-Európában vállal munkát - ismertette szerdán a hivatalos adatokat a Mentsétek meg a gyermekeket civil szervezet.

A gyermekvédelmi szervezet közleményében emlékeztet: Romániában a rendszerváltás után jelentős társadalmi problémává vált a Nyugat-Európában dolgozó szüleik által otthon, rokonok felügyelete alatt hagyott kiskorúak ügye. A külföldi munkavállalás miatt szétszakadt családok 79 százalékának a jövőben sem áll szándékában a családegyesítés - mutat rá a szervezet.

A Mentsétek meg a gyermekeket szerint a hivatalos adatok nem tükrözik a valóságot, a rokoni felügyelet alatt hagyott romániai kiskorúak száma sokkal nagyobb. A közlemény idézi a romániai gyermekvédelmi hatóság tavaly szeptemberi adatait, amelyek szerint 73 868 romániai gyereknek legalább az egyik szülője külföldön él, míg 21 276 kiskorúnak egyik szülő sem viseli gondját. A Nyugat-Európában munkát vállaló román állampolgároknak csupán 7 százaléka vinné magával a jövőben otthon hagyott gyermekét, 79 százalékuk viszont ezt nem tervezi - mutat rá a szervezet. 

A közlemény szerint a külföldön munkát vállaló szülők 41 százaléka kijelentette, nem áll szándékában visszatérni Romániába, 38 százalékuk hazatelepedne, a többi megkérdezett még nem döntött.     

Többségük a romániai munkaerőpiactól teszi függővé a hazatérést, 39 százalékuk visszatérne, ha javulnának a munkakörülmények és a bérezés. 24 százalékuk az egészségügyi rendszer, 20 százalékuk pedig a társadalmi és politikai viszonyok javulását reméli.     

A Mentsétek meg a gyermekeket 2010 óta támogatja a külföldön dolgozó romániai szülők otthon hagyott gyermekeit és gondozójukat, azóta 12 500 kiskorú és 8200 felnőtt részesült a szervezet szolgáltatásaiban. Tájékoztató-tudatosító kampányukkal 127 ezer személyt értek el, köztük a romániai gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakembereket is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés