Hirdetés

Szijjártó Péter elárulta, milyen eszközökkel vadásznak a békepárti politikusokra

 portré

Donald Trump volt amerikai elnök és Robert Fico szlovák kormányfő példája is mutatja, hogy rendkívüli nehézségekkel néznek ma szembe a békepárti politikusok, hol fizikai, hol jogi, hol politikai eszközökkel vadásznak rájuk - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Marcaliban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a városban tartott lakossági fórumon az ukrajnai háború eszkalációjának egyre súlyosabb veszélyére hívta fel a figyelmet, ostorozva a "háborús őrületet", amely eluralkodott az európai vezetők körében, és rámutatva a kontinenst érő negatív következményekre.

Úgy vélekedett, hogy a Nyugat sorozatosan elhibázott döntéseket hozott az invázió több mint két évvel ezelőtti megindítása óta, és sérelmezte, hogy a konfliktust izolálás helyett globalizálták - közölte az MTI. 

"Mi, Közép Európában is két és fél éve ennek a háborúnak az árnyékában élünk, és két és fél éve fizetjük egy olyan háborúnak az árát, amihez egy, semmi közünk, kettő, nem a mi háborúnk, három, semmilyen módon nem vagyunk okolhatók érte" - sorolta.

Ennek kapcsán pedig rámutatott, hogy a magyar energiaimport költsége egy év alatt tízmilliárd euróval, azaz mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt. "Ennyit kellett összegereblyézni innen-onnan, abszolút fontos és értelmes céloktól annak érdekében, hogy legyen fűtés, legyen meleg víz és maradjon működőképes az ország" - fogalmazott.

Emellett - mint emlékeztetett - az egekbe szökött az infláció, és ezért az áremelkedés letörésére kellett fordítani a tavalyi évet gazdaságfejlesztés és beruházások helyett.

 "És mindez nem azért, mert elfelejtettünk volna gazdaságpolitikát csinálni vagy mert hirtelen elkezdtük rosszul csinálni a dolgokat, hanem olyan külső ok miatt, amihez semmi közünk nincs és amivel szemben abszolút védtelenek vagyunk" - hangsúlyozta.

"Miközben mi itt küzdünk, miközben befogadtunk egymillió menekültet, aközben a nyugat-európaiak háborúsdit játszanak" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a háború vége nem került közelebb a több százmilliárd eurónyi értékű fegyverszállítmányok ellenére sem, és jól láthatóan nem is lehetséges katonai megoldás, ugyanis egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon a csatatéren.

Majd kifejtette, hogy a rendezés ekképpen egyedül diplomáciai úton képzelhető el, a kérdés csak annyi, hogy mikor indulhatnak meg a béketárgyalások, márpedig minél előbb, annál jobb, máskülönben még több ember fog meghalni, még nagyobb lesz a pusztítás.

Ezzel összefüggésben üdvözölte a közelgő svájci békekonferenciát, ugyanakkor problémásnak nevezte, hogy azon nem lesz jelen Oroszország.

"Nagyon fontos, hogy legalább a békéről beszélünk, tehát végre nem arról van szó, hogy legyen háború, hanem hogy legyen béke. Csak a probléma ott van, hogy békét kötni egy fél magával, meg pláne velünk, akik nem vagyunk részesei a konfliktusnak, nem tud" - szögezte le.

Illetve tudatta, hogy egyelőre a magyar kormány is mérlegeli, milyen szinten is vegyen részt a fórumon, az ugyanis meglehetősen korlátozott reményekkel kecsegtet az eredményesség szempontjából.

A miniszter úgy vélte, hogy az orosz és az ukrán felet egyedül külső tényező ültetheti tárgyalóasztalhoz, jelenleg azonban a nagyhatalmak vezetői közül senki nem alkalmas erre a szerepre.

Kijelentette, hogy ebben változás jöhet, ha Donald Trump nyeri idén az amerikai elnökválasztást, mivel ő egy "megoldó ember", aki két lábbal áll a földön, és így vele minden eddiginél jobb esély kínálkozhat a béke megteremtésére.

Valamint kiemelte, hogy egy jelentős jobboldali fordulat is segíthet ebben az e heti európai parlamenti választáson.

Végül arra is kitért, hogy napjainkban rendkívüli nehézségekkel néznek szembe a békepárti politikusok, jól láthatóan "hol fizikai, hol jogi, hol politikai eszközökkel vadásznak rájuk", amit világosan demonstrál, hogy Donald Trumpot a választási kampány közepében bűnösnek találta a bíróság egy ügyben, továbbá az is, hogy nemrég megpróbálták meggyilkolni Robert Fico szlovák kormányfőt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés