Hirdetés

Negyedmillió magyar kerülhet óriási bajba

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

250 ezer magyar munkavállalónak van határozott idejű szerződése, ami sok helyen nem negatív dolog, azonban idehaza sokan attól rettegnek, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésüket és bajban lehetnek.

Az Európai Unióban a 15-64 éves korosztályban összesen 24 millió ember dolgozott határozott idejű szerződéssel az Eurostat friss jelentése szerint. 

Ez a korosztály összes munkavállalójának a 12 százaléka. Érdemes persze megjegyezni, hogy az egyes országok között igen nagy eltérések vannak, ami ezt a foglalkoztatási módot illeti - írja a Pénzcentrum.

A felmérés szerint 2022 utolsó negyedévében az unióban átlagosan a 15-64 éves korosztályba tartozó munkavállalóknak a 13,5 százaléka volt így foglalkoztatva. Hollandiában viszont az összes munkavállaló majdnem egyharmada, 27,5 százaléka, amivel toronymagasan náluk meg legjobban ez a modell. A második helyen Spanyolország végzett, itt a munkavállók 18 százalékának volt ideiglenes munkaszerződése, de ettől az aránytól Portugália sem maradt el sokkal, náluk 17,4 százalékot mértek.

A lista másik végén pedig teljesen más adatok szerepelnek. A negatív éllovas Litvánia, ahol csupán a foglalkoztatottak 2,1 százaléka dolgozott így, de Romániában csupán a 2,3 százalkuk. Hátulról a dobogó harmadik fokára Lettország állhatott fel 2,9 százalékkal. 

Magyarország a lista hátsó felében helyezkedik el: 2022 negyedik negyedévében a 15-64 éves foglalkoztatottak 5,4 százaléka rendelkezett határozatlan munkaidős szerződéssel, ami csaknem 250 ezer magyar munkavállalót érint.

A lap kiemelte, hogy ők pedig a hazai foglalkoztatási modellből abszolút inkább a szorongó, nem pedig a projekt alapú munkavállalók, akiknek legtöbbje leginkább csak abban bízhat, hogy meghosszabbítják ideiglenes szerződését. Mert ha nem, akkor ők gyakorlatilag egyik napról a másikra vállhatnak munkanélkülivé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés