Hirdetés

Szenzációs dolog történt a Balatonnál

Morvay Péter portré Morvay Péter

Tavaly 2,8 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el a Balatonnál, hangzott el egy szakmai tanácskozáson. 

Ez 38 százalékkal több vendéget és 27 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző évhez képest - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

A Balaton vonzereje változatlanul nagy
A Balaton vonzereje változatlanul nagy Vendéglátók.hu

A balatoni turisztikai térséget a Mátra-Bükk térsége követte 2,6, majd Debrecen és környéke 2,2 millió vendégéjszakával - tette hozzá az inforádió tudósítása szerint Juhász Szabolcs.

A szállodatulajdonosoknak ugyanakkor nehezedett a helyzete. Mint arról beszámoltunk, egy kormánydöntés után folytatódik a lejtmenet Mészáros Lőrinc számára is.

A külföldiek visszatérését mutatja, hogy míg 2021-ben a vendégek 84 százalékát tették ki a magyarok, tavaly a forgalomnövekedés mellett is csak a 75 százalékát. 

Magyarország vonzerejét jelzi, hogy egy felmérés a világ legértékesebb útlevelei közé sorolta a magyar utiokmányt.

Legnagyobb számban Németországból, majd Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Lengyelországból érkeztek az üdülőrégióba - ismertette.

Arra is kitért, hogy a Balatonnál 

a teljes évi vendégforgalom 63 százaléka zajlik a nyári hónapokban.

A balatoni vendégek 45 százalékát szállodákban, 33 százalékát magán- és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. A fizetések közel tíz százaléka történt SZÉP-kártyával - közölte a szakmai igazgató.

Az országos adatokról elmondta, hogy 2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, ami 38 százalékkal több, mint 2021-ben és 5 százalékkal kevesebb a magyar turizmus legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményénél.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés