Hirdetés

Elemzők: hirtelen nyitottá vált a harc Budapestért Szentkirályi visszalépése után

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Ahogy arról beszámoltunk, Szentkirályi Alexandra péntek reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy számára most is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről, ezért "utat adva a változásnak" eláll a főpolgármester-jelöltségtől. A Nap Híre elemzőket kérdezett a lépésről és a várható következményekről.

Szentkirályi arra kérte minden támogatóját, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon, szerinte ugyanis csak így lehetséges a változás, a győzelem. 

A Nap Híre is beszámolt róla, hogy a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzni Karácsony Gergelyt. 

A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel a felmérés a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében feltérképezte a főpolgármester-aspiránsok népszerűségét, valamint – több dimenzióban – a választási esélyeiket. A kutatási adatok tanúsága szerint a politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék).

Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék. Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék) - írja a Mandiner.

A felmérés több dimenzióban vizsgálta a főpolgármester-preferenciákat.  Ha minden főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ. A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek 2 százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A válaszmegtagadók aránya 3 százalék.

Abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók között, Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának, míg Karácsony Gergely a megkérdezettek 42 százalékának támogatására számíthatna a most vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. Ebben a dimenzióban Grundtner András támogatottsága 4 százalék, a válaszmegtagadók hányada 6 százalék.

A Fidesz szempontjából logikus, Szentkirályi szempontjából katasztrofális lehet a lépés

Hivatkozás másolása

A visszalépés a Fidesz szempontjából logikus lépés, hiszen pillanatok alatt kiélezetté tett egy olyan választást, amely lefutottnak volt tekinthető a baloldali többségű fővárosban – mondta lapunknak Krausz Péter, a Policy Agenda vezető elemzője. A húzás még annak ellenére  is váratlannak tekinthető szerinte, hogy a politika berkeiben ezt régóta rebesgették. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szentkirályi Alexandra politikai karrierje szempontjából katasztrofális következményekkel járhat, ami történt és hosszú távon a Fideszre sem vet jó fényt, hogy rövid időn belül már harmadik emblematikus női politikusukat vesztik el Varga Judit és Novák Katalin után.

Ami Karácsony Gergely és Vitézy Dávid küzdelmét illeti, Krausz Péter ezzel kapcsolatban elmondta: Szentkirályi Alexandra kifejezett, Vitézyre történő szavazásra való felhívása ellenére is kérdés, hogy a fideszes szavazók mekkora része választja az LMP támogatta aspiránst és hányan a Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást. Karácsony jó előre igyekezett minimalizálni az esetleges visszalépés miatt rá leselkedő veszélyt azzal, hogy Vitézyt a kampány kezdete óta „a Fidesz második számú jelöltjeként” aposztrofálta – tette hozzá az elemző.

Az viszont bátran kijelenthető szerinte, hogy az utóbbi évek legszorosabb és kiszámíthatatlanabb kimenetelű választása lesz a vasárnapi főpolgármesteri voksolás.

Magyar Péter országosan, Vitézy Budapesten rendezi át az erőviszonyokat

Hivatkozás másolása

Hasonlóan vélekedik Somogyi Zoltán politikai elemző, aki a Nap Hírének ezt nyilatkozta: Karácsony Gergely három komolyan vehető jelölt esetében nem legyőzhető, két jelölt esetében szoros verseny alakulhat ki. 

Somogyi szerint a 2024-es választás nagy újdonsága: hagyományos kétpárti egymással szembenállásnak vége mind Budapesten, mind országos szinten: Vitézy Dávid és Magyar Péter befurakodott a megszokott szereplők közé. 

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: nem lehet a szavazatokat összeadni azzal, hogy minden fideszes Vitézyre fog szavazni és a Vitézy szavazói is megmaradnak: várható, hogy lesz elvándorlás fideszes irányból a Mi Hazánk főpolgármesterjelöltje felé és Vitézytől is mehetnek szavazók Karácsony Gergelyhez. A Mi Hazánk számára kifejezetten előnyös lehet, ha jól kommunikálnak.

Nem véletlen az utolsó pillanatos visszalépés

Hivatkozás másolása

Somogyi Zoltán úgy véli: nem véletlen az utolsó pillanatos visszalépés: látszik, hogy a szereplők kockázatot is érzékelnek benne. 

Szerinte a lépés Karácsony Gergely állításait utólagosan igazolja „Vitézy valódi Fidesz-jelöltségéről”. Úgy látja, a Fidesz a Partizán-beli Karácsony-Vitézy vita után érezhette meg a lehetőséget a visszalépésben. „Abban a vitában Vitézy nagyot nyert és Szentkirályi nagyot vesztett azzal, hogy nem ment el” – mondta Somogyi Zoltán, aki szerint a Fidesz Budapest-politikája ezzel megbukott.

A helyzetet Somogyi szerint bonyolítja, Szentkirályi és Vitézy továbbra is versenyben marad egymással a fővárosi közgyűlési listán, ami bonyolult képletet eredményez a kormánypárti szavazóknak és a Fidesznek, hogy ezt hogyan kommunikálja.

Nagy Attila politikai elemző, a Nap Híre YouTube-csatornáján futó Elemző című műsorunk állandó vendége szerint is az a kérdés, hogy a Fidesz-szavazók mekkora része követi Szentkirályi Alexandra Vitézy Dávid támogatására vonatkozó felhívását. Ugyanakkor szerint az is kérdés, hogy Vitézy ellenzéki érzelmű támogatói közül ki fordul az utolsó pillanatban Karácsony felé a fejlemények miatt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés