Hirdetés

Brutális szelet is kapunk az eső mellé kedden, csak ez a három vármegye ússza meg

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagyon durva időnk lesz ma, a szüntelen esőzés mellé most a meteorológusok a viharos szelet is jósolnak. 

Borult lesz az ég, de délután a Dunántúlon vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Délig sokfelé várható eső, majd a csapadék súlypontja a keleti országrésze helyeződik át, a hegycsúcsokon vegyes halmazállapotú csapadék is eshet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi előrejelzésében. 

Az északi, északnyugati szél délután a Tiszántúlon megerősödik, a Zemplén térségében és a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 8 fok között valószínű. Késő estére 1, 7 fokra hűl le a levegő.

Az eső és a szél miatt keddre figyelmeztetést adtak ki, csak három vármegye ússza meg a brutális időt

Hivatkozás másolása

A veszélyjelzésben azt írták, a mediterrán ciklon egyre masszívabb, terebélyes csapadékrendszere vonul fölöttünk, amelynek súlypontja csak nagyon lassan helyeződik keleti irányba - kedd napközben kezd határozottan gyengülni, majd szűnni a csapadékhullás északnyugat, nyugat felől. Délutánig leginkább a Dunántúlon és a középső országrészben a 20 mm-t, illetve a Dunántúl középső és keleti vidékein a 30 mm-t (lokálisan akár a 40-50 mm-t) is meghaladhatja a lehullott csapadékösszeg.

A hajnali, reggeli óráktól előbb a Dunántúlon, majd a középső vidékeken is viharos lökések kísérhetik az északnyugati, északi szelet - köztük a legerősebbek síkvidéken is meghaladhatják a 70-80 km/h-t. Emellett Borsod megyében is előfordulhatnak 70 km/h fölötti lökések az északira, északkeletire forduló szélből a késő délelőtti, déli óráktól.

A meteorológusok kilenc vármegyére elsőfokú, míg hat vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Tizenkettő vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a viharos szél miatt. Az országban csak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében nem adtak ki semmilyen veszélyjelzést. 

A meteorológusok megjegyezték, hogy a Mecsek, illetve a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegység magasabb részein erős intenzitás esetén havas esőbe, hóva válthat a csapadék, és alacsony valószínűség mellett kifehéredhet a táj.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés