Hirdetés

Most közölték a meteorológusok: olyan burtális szél tombolt a fővárosban, hogy a rekord is megdőlt

Nap Híre portré Nap Híre

Megdőlt a napi melegrekord és a fővárosi szélrekord szerdán - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján csütörtökön.

Azt írták, szerdán a megerősödő szél hatására Sopron Kuruc-domb meteorológiai állomáson a léghőmérséklet hirtelen, fél óra alatt kilenc Celsius-fokkal, 16,1 fokig emelkedett, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb hőmérséklet napi rekordja. Hozzátették: korábban ezen a napon 1993-ban szintén a soproni Kuruc-dombon, illetve Rajkán mértek 15,5 fokos maximumhőmérsékletet - közölte az MTI. 

Közölték azt is, hogy a János-hegy állomáson megdőlt a legnagyobb napi széllökés erre a napra vonatkozó fővárosi rekordja, ugyanis óránkénti 100 kilométeres széllökést regisztráltak. A korábbi rekordot ezen a napon 1985-ben Budapest Örsöd állomáson mérték, akkor óránkénti 87 kilométeres széllökést regisztráltak.

A brutális szél miatt mára is kiadták a riasztást, sőt, már a katasztrófavédelem is figyelmeztette a lakosságot. Mint azt a naphire.hu is megírta, csütörtökön tovább  erősödik a légmozgás a délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre. A maximális széllökések erőssége síkvidéken általában 70-90 km/h között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/h-s széllökések is előfordulhatnak. A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés