Hirdetés

Valami nagyon-nagyon furcsa dolog történik Szegeden

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Egy ideje lázban tartja a szegedieket, vajon ki lesz a Szegedi Nemzeti Színház új főigazgatója. Most váratlan fordulat történt az ügyben.

Az egyik pályázó, Peller Károly színművész ugyanis a meghallgatásán egyben vissza is vonta pályázatát, tekintve, hogy előzőleg Botka László polgármester már gratulált a jelenlegi főigazgatónak a sikereihez, ez ugyanis szerinte befolyásolhatja a döntéshozókat - írja a Blikk.  

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjáért a jelenlegi igazgató, Barnák László, valamint Tóth Péter zeneszerző és Peller Károly, a Budapesti Operettszínház művésze szállt ringbe. Pellert és a két másik pályázót a szegedi polgármesteri hivatal hívta el április 26-ára, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság ülésére, ahol a pályázatokat véleményezték. A színművész közösségi oldalán tett közzé közleményt, amelyet szó szerint közlünk:

"Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2023. április 18-án értesített arról, hogy a mai napon (2023. április 26-án) a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói munkakörére beérkezett pályázatokat véleményező Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság ülésén a pályázók meghallgatására sor kerül, így én is meghívást kaptam. A meghívást elfogadtam, a meghallgatáson részt vettem, az ott elmondott beszédemet az alábbiakban teszem közzé, amely átvétel esetén csak teljes terjedelmében idézhető.

Tisztelt Szeged Megyei Jogú Város Kulturális Bizottsága!

Szeged színházigazgatói pályázatot hirdetett, ám azt gondolom, hogy az ezzel kapcsolatos eljárásban a jelöltek végül statiszták lettek.

2023. március 6-án Szeged polgármestere Botka László hivatalos oldalán e szavakkal gratulált Barnák László pályázótársunknak.

„Gratulálunk Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szabadtéri Játékok főigazgatójának. Az elmúlt öt évben a koronavírus és a gazdasági válság ellenére is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Pályázatát egyhangúlag támogatta a Bíráló Bizottság, az új színháztörvény szerint csak őt választhatja meg a Közgyűlés. Örömmel és bizalommal tesszük ezt meg. Szeged büszke a szabad, minőséget teremtő kulturális életére. További sok sikert, Barnák László direktor úr!”

A szakmai bizottság döntésének – megkérdőjelezhető módon való – közzététele, a nyertes kihirdetése nem csak a közvélemény, de a döntéshozatali szereplők befolyásolását is jelentheti.

A pályázati eljárásnak két jogi aktus a része még: a kulturális bizottsági és a közgyűlési döntés. Az előbbi történik most, majdnem két hónappal azután, hogy egy téves hivatkozás és egy etikátlan gratuláció már eldöntött egy helyzetet.

Itt vagyok, mert így diktálja az illem. Ismerem azonban szituációt, amikor egy ítélet már létezik és nem szükséges hozzá tárgyalás, ha mégis van, hát az csak színjáték, dramaturgia, panel. Például Bacsó Péter A tanú című filmjéből ismerem.

Önök most arra kérnek, hogy statisztaként szerepeljek egy tárgyaláson úgy, hogy az ítélet már egy zsebben lapul. Ez a pályáztatási folyamat sok szempontból volt méltatlan és etikátlan, ennek további részletezését azonban nem érzem sem fontosnak, sem előremutatónak.

Támogatóim bizalmát ezúton is köszönöm!

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára benyújtott pályázatomat ezennel visszavonom.

Peller Károly"

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés