Hirdetés

Szaúd-Arábia kétszer olyan magas felhőkarcolót építene, mint a Burdzs Kalifa

Garai Kitti portré Garai Kitti

Két kilométer magas felhőkarcoló tervezését fontolgatják Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában. A toronyház kétszer magasabb lenne, mint a dubaji rekorder épület, a Burdzs Kalifa, amely 828 méteres magasságával a világ legmagasabb épületének számít. 

A HVG azt írja, a végső tervektől függően a két kilométeres építmény építési költségei az 5 milliárd dollárt is elérhetik, ami átszámítva körülbelül 1915 milliárd forintnak felel meg. Mint írták, a kapcsolódó tervpályázat részvételi díja 1 millió dollár (383 millió forint).

A források szerint a versenyen körülbelül nyolc meghívott cég mérettetheti meg magát, köztük több hasonló projekteken dolgozó vállalat különböző országokból. 

A tervezett beruházás helyszíne a King Khalid Nemzetközi Repülőtértől nyugatra fekvő terület lenne. A lap megjegyezte azt is, hogy Szaúd-Arábiának nem ez az egyetlen grandiózus terve: már zajlik a The Line (A vonal) építése, ami  egy 170 kilométeres város lesz a sivatagban.

A világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa

Hivatkozás másolása

A Burdzs Kalifa korábbi nevén Dubaj-torony egy szupermagas felhőkarcoló az egyesült arab emírségekbeli Dubajban. Jelenleg a világ legmagasabb épületének számít 828 méteres magasságával; több mint 300 méterrel magasabb, mint a Taipei 101, amely rövid ideig a legmagasabb épület volt a Földön. Az építményt 2010. január 4-én adták át. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés