Hirdetés

Nem szeretné, hogy csöngessen a számlálóbiztos? Néhány órája maradt dönteni

Morvay Péter portré Morvay Péter

Október 16-án éjfélkor véget ér a Népszámlálás online önkitöltési szakasza, addig lehet a Népszámlálás2022 oldalon beküldeni a válaszokat.

A kitöltés nem vesz igénybe hosszú időt, tapasztalataink szerint egy egyszemélyes háztartás esetén nagyjából 15 perc, több személy esetén személyenként maximum plusz 10 perccel érdemes kalkulálni. 

A kérdéseket a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül lehet megválaszolni, melyhez szükség van az egyedi 12 jegyű belépési kódra, amelyet elvileg levélben kapott meg minden lakos. 

Nem érdemes a kitöltést az utolsó pillanatra hagyni, hiszen a népszámlálás indulásakor is akadozott a rendszer, annyian akarták egyszerre használni. 

A népszámlálási kérdőív online kitöltéséhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a szeptember végén, postán megküldött felkérőlevélben szerepel.

"Ha valaki nem találja ezt a kódot, akkor a népszámlálás honlapján keresztül tud újat igényelni. Az igénylés során, az elektronikus űrlapon meg kell adni a nevét, az e-mail címét, amire a kód meg fog érkezni, valamint azt a lakcímet, amire vonatkozóan a kérdőívet ki kívánja tölteni" – mondta el Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője. 

Fontos, hogy az üresen álló lakások esetében is ki kell tölteni a lakáskérdőívet, ami a tulajdonos feladata. 

Amennyiben valakinek nincs lehetősége elutazni az üresen álló lakásához a felkérőlevélért, új belépési kódot igényelhet a lakáskérdőív online kitöltéséhez a népszámlálás oldalán, az említett módon.

Aki lemarad, október 17-től már csak a számlálóbiztosok segítségével töltheti ki a kérdőívet A számlálóbiztosok október 17. és november 20. között keresik fel azokat, akik nem töltötték ki a kérdőívet.

Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke felhívta a figyelmet, hogy az adatok szerint jó néhány háztartásban ugyan elkezdték a népszámlálási kérdéseket megválaszolni, de nem értek a végére, kitöltés közben mentették és visszazárták a kérdőívet. A félbehagyott kérdőívek befejezésének határideje szintén október 16-a, éjfél.

A népszámlálás október elsejei indulásától péntek reggel 7:00 óráig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,9 százalékot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés