Hirdetés

Súlyos figyelmeztetést adott ki Müller Cecília hivatala, rengeteg magyar lehet veszélyben

Nap Híre portré Nap Híre

A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, szálló por) koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció.

A NNGYK javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek - a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek - csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban a  munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet. A kitettség csökkenthető védőmaszk viselésével - írták.

A meteorológiai előrejelzés alapján a késő délutáni órákban csapadékzóna érkezik a Dunántúlra, melynek köszönhetően javulás várható a levegőminőség alakulásában - tudatták.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés