Hirdetés

Emléktáblát állítanak Suhajda Szilárdnak

Garai Kitti portré Garai Kitti

Vasárnap este több százan gyújtottak gyertyát Suhajda Szilárd emlékére a hegymászó egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban és az intézmény bejárata előtt. A megemlékezésen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egy rendkívüli kezdeményezést jelentett be. 

"Suhajda Szilárd halála az egész országot megrázta, a békéscsabai születési fiú az iskolaéveit a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban töltötte, ezért kezdeményezni fogom az önkormányzat közgyűlésénél, hogy a belvárosi gimnázium falára emléktáblát helyezzünk majd ki Suhajda Szilárd emlékére” - mondta a közösségi portálra feltöltött videójában Szarvas Péter - vette észre a beol.hu.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem adott életjelet magáról a magyar hegymászó. Beszámoltunk arról is, hogy Suhajdát egy csapat megtalálta: Szilárd 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Elmondásuk szerint amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. 

Beszámoltunk arról is, hogy a magyar hegymászó keresésére a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult. A mentőcsapat órákon át kutatta a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. 

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés