Hirdetés

Drámai nyilatkozat Suhajda Szilárd feleségétől: tudják, hol van a hegymászó, de kicsi az esély rá, hogy életben van

Garai Kitti portré Garai Kitti

Látták Suhajda Szilárdot, aki bár életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, Suhajda Szilárd arra vállalkozott, hogy megmássza a Föld öt legmagasabb hegycsúcsát oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül. Írtunk arról is, hogy hogy csütörtök reggel a hegymászó eltűnt, műholdas nyomkövetője nem adott jelet és nem lehetett tudni, hogy hol van. 

Arról is írtunk, mit mondott Suhajda Szilárd még indulása előtt az ATV Start című műsorában. A hegymászó felesége, Legindi Tímea csütörtök reggel úgy fogalmazott férje eltűnésével kapcsolatban, hogy bizakodik, mert tavaly, a Lhoce mászása közben két napig fogalmuk sem volt, Szilárd merre jár a 8516 méter magas hegyen. Tímea ugyanakkor hozzátette, ahogy telnek az órák, felkészült, hogy közleményt kell kiadnia férje eltűnéséről.

Tudják, hol van Suhajda Szilárd

Hivatkozás másolása

Csütörtök este friss hírek érkeztek a hegymászóról: megtalálták Szilárdot. A hegymászó közösségi oldalán megosztott bejegyzésben azt írták, a hazai háttércsapat május 

25-én reggel értesült arról, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. 

Szilárdot egy csapat szúrta ki, akik szerint a magyar férfi a ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Elmondásuk szerint amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – szúrta ki a bejegyzést az Index.

A lap szerint a háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy ma reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Suhajda Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát is elindítanak hozzá, akik jobb esetnek már péntek este felérhetnek hozzá.

Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa és Suhajda felesége úgy nyilatkozott: "a realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban."

A közleményben hozzátették azt is: nem tudják, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki "tiszta mászással" eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés