Hirdetés

Újra lesz sorkatonai szolgálat? Íme a válasz

Nap Híre portré Nap Híre

Írásbeli kérdést kapott a parlamentben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert a parlamentben. Az ellenzéki politikus ezt a kérdést tette fel: “Miként többszörözik meg a Magyar Honvédség létszámát, avagy a sorkatonaság visszaállítását készítik elő?”

A kérdés előzménye, hogy a Magyar Honvédség tisztikarában tömeges elbocsátások voltak, amire a miniszter szerint azért is volt szükség, mert “a magyar hadseregben túl széles a vezetői réteg, miközben a 8-10 ezer üres legénységi pozíciót alig tudják feltölteni”.

Harangozó a parlamentben azt mondta, hogy a miniszter által közöltek csak úgy valósíthatók meg, hogy ha a hiányzó 8-10 ezer legénységi beosztás többszörösét sikerülne a besorozni, ehhez pedig a katonai szolgálatra vonatkozó jogszabályok módosítására lenne szükség – ami a kötelező sorkatonaság visszaállítását jelentheti.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt válaszolta: “Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy vonzóvá tegye a magyar fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába hozza a lehető legrövidebb időn belül. A Kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.” - írja a 24.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés