Hirdetés

Sokkoló állítás: radioaktív felhő tart felénk Ukrajnából?

Nap Híre portré Nap Híre

Putyin ukrajnai háborújának eddig is rettenetes következményei voltak. Iszonyú károk keletkeztek emberéletekben, de romokban az ukrán gazdaság is és az új hidegháború világszerte érezteti hatását. Ha hihetünk az orosz Biztonsági Tanács titkárának, most ennél is nagyobb bajban vagyunk. Persze egyáltalán  nem biztos, hogy hihetünk neki.

 Arról már korábban beszámoltunk, hogy óriási robbanás rázta meg Nyugat-Ukrajnát az oroszok egyik támadása következtében. A támadásban a Nyugat által Ukrajnának szállított, szegényített urántartalmú lövedékek semmisülhettek meg. Ez után jött a megdöbbentő orosz állítás, amely szerint a lövedékek megsemmisítése után egy radioaktív felhő keletkezett, amely Európa felé sodródik – jelentette ki Nyikolaj Patrusev pénteken.

Rettenetes következményei vannak Putyin háborújának
Rettenetes következményei vannak Putyin háborújának

Patrusev felhívta a figyelmet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Japánba érkezett, a G7-ek csúcstalálkozójára. A találkozót ironikus módon abban a Hirosimában tartják, amelyre az amerikaiak 1945 augusztusában először dobtak atombombát, több tízezer ártatlan embert megölve. 

Patrusev  azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy 1945 augusztusában az Egyesült Államok minden katonai szükségszerűség nélkül dobott atombombát Hirosimára és Nagaszakira, ami „katasztrofális következményekkel járt, és rengeteg civil halálát okozta”.

„Nem kértek bocsánatot! És nem fognak bocsánatot kérni azért, amit tettek. Folyamatosan agymosást végeznek a japánokon, hogy elhitessék velük, hogy a Szovjetunió volt az, aki atomfegyvereket vetett be ellenük, nem pedig az Egyesült Államok. Erről szól az amerikai segély és a demokrácia!” – hangoztatta Patrusev.

Patrusev szerint a nyugati hatalmak által Ukrajnának szállított szegényített urántartalmú lövedékek megsemmisítése radioaktív felhőt okozott, amely most Nyugat-Európa felé tart. Lengyelországban máris a sugárzás szintjének emelkedését regisztrálták – figyelmeztetett Patrusev, akinek szavairól a TASZSZ orosz állami hírügynökség számolt be.

Massimo Sideri, a Corriere della Sera olasz napilap rovatvezetője azonban megjegyzi, hogy a szegényített urán egy nehézfém, „amely semmiképpen sem lehet oka bármilyen radioaktív jelenségnek, legkevésbé a levegőben”.

Amennyiben egy szegényített uránt tartalmazó hadianyagraktárt ért találat, biztosak lehetünk benne, hogy annak nem lesznek drasztikus következményei – jegyezte meg.

Sideria arra is rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nem adott ki semmilyen figyelmeztetést – írja az index.hu  és a Blikk a Sky News-ra hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés