Hirdetés

Sky Germany: megvan a szóbeli megállapodás, ő lehet Szoboszlaiék új edzője

Nap Híre portré Nap Híre

A Sky Germany beszámolója szerint Ruben Amorim szóbeli megállapodást kötött a Liverpoollal, így ő lehet Jürgen Klopp utódja a csapatnál. A Sporting jelenlegi edzőjének szerződése lehetővé teszi számára, hogy a nyáron távozzon; a Bayern Münchent és a Chelsea-t is kapcsolatba hozták a 39 éves edzővel. A Liverpoolnál egyelőre cáfolják, hogy eldőlt az edzői poszt sorsa.

Január óta tudjuk, hogy távozik Liverpoolból Szoboszlai Dominik edzője, Jürgen Klopp. Ha lehet hinni a Sky Germanynek, akkor meglehet Klopp utódja – ám Liverpoolban egyelőre cáfolják, hogy eldőlt volna a választás.

Amorim a befutó?

Hivatkozás másolása

A Sporting menedzsere, Ruben Amorim szóbeli elvi megállapodást kötött a Liverpoollal - írja a Sky Germany. A 39 éves szakemberrel állítólag hároméves szerződésről tárgyalt a klub előzőleg, és Liverpoolban azt szeretnék, hogy ő legyen Jürgen Klopp utódja. Ám liverpooli források szerint a hírek "teljesen pontatlanok", és azt hangsúlyozzák, hogy a klub több jelölttel tárgyal, és hangsúlyozzák, hogy egyelőre nincs köztük preferált jelölt. 

Amorimnak, akit nemcsak Klopp, de a Bayern Münchentől nyáron távozó Thomas Tuchel lehetséges utódaként is emlegetnek, a Sportinggal kötött szerződésében van egy kilépési záradék a nyárra.

A Sky Sports News a múlt héten arról számolt be, hogy Amorim az egyik első számú jelölt Klopp helyére, aki az év elején jelentette be, hogy a nyáron majdnem kilenc év után távozik Liverpoolból, ahol Bajnokok Ligáját, klubvilágbajnokságot, Premier League-et, Szuperkupát, FA-kupát és két Ligakupát is nyert.

Az 56 éves Klopp még folytathatja a trófeagyűjtést, hiszen a Liverpool hét mérkőzéssel a vége előtt a második helyen áll a Premier League-ben (ahol ugyanannyi pontja van, mint az éllovas Arsenalnak), és ott van az Európa Liga negyeddöntőjében is (itt az Atalantával találkozik).

A Liverpoolnál Klopp bejelentése óta jelentős személyi változások zajlanak a színfalak mögött, így a korábbi sportigazgató, Michael Edwards visszatért a klubvezetésbe, mellé Richard Hughes a Bournemouth-tól érkezik sportigazgatóként, míg a Benficánál dolgozó Pedro Marques-ot szintén kapcsolatba hozták a klubbal mint lehetséges klubvezetőt.

Xabi Alonso marad a Leverkusennél

Hivatkozás másolása

Ami Klopp utódlását illeti, Xabi Alonsót, a Liverpool korábbi középpályását a Bayer Leverkusennél végzett kiemelkedő munkájának köszönhetően erősen összefüggésbe hozták azzal, hogy vezetőedzőként térjen vissza a klubhoz. A korábbi spanyol válogatott játékos a Bundesliga első bajnoki címéhez vezetheti a német csapatot (egyetlen győzelem választja el a Leverkusent ettől), de a múlt hónapban bejelentette, hogy a következő szezonban is marad a posztján. Így most lehetségesnek tűnik, hogy négyéves, rendkívül sikeres, Sportingnál eltöltött idő után Amorim lehet a befutó.

A korábbi portugál válogatott játékos a Casa Pia és a Braga vezetése után került a Sportinghoz, amit első teljes szezonjában 19 év után először vezetett bajnoki címhez. Amorim két Ligakupát is nyert a Sportinggal, és ebben a szezonban a második bajnoki címére készül, mivel csapata négy pont előnnyel vezet a Benfica előtt úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. 

Miért lett Amorim a Liverpool célpontja?

Hivatkozás másolása

Régóta valószínűsítik, hogy Ruben Amorim elvállalja valamelyik nagy európai klub vezetését. A Sportinggal 2021-ben, 36 évesen megnyert bajnoki cím szinte garantálta ezt. Az a tény, hogy 2024-ben megismételheti ezt a bravúrt, csak megerősíti, hogy egy rendkívüli képességű edzőről van szó, legyen szó taktikai érzékéről, elkötelezettségéről és edzői karizmájáról.

Játékosként Amorim egy remek Benfica tagja volt, amely három bajnoki címet nyert. Bekerült Portugália 2010-es világbajnoki keretébe, igazi csapatjátékosként volt elkönyvelve. Sérülése miatt 32 évesen korán visszavonult, majd az akkor még a harmadosztályban szereplő Casa Pianál kezdett edzősködni. Innen azonban távoznia kellett, mivel nem rendelkezett a szükséges engedéllyel és ezért klubját büntetéssel fenyegette a szövetség.

Amorim ezután visszautasította a Benfica B-csapatánál vállalt szerepet, és inkább a Bragát választotta, ahol hónapokon belül vezetőedző lett, és a nyolcadik helyről a harmadikra vezette csapatát.

A Sportingot annyira meggyőzte a dolog, hogy gyorsan cselekedett, és kifizette a nyolcszámjegyű kivásárlási záradékot, így ő lett a történelem egyik legdrágább edzői igazolása. Első teljes szezonjában 19 év után az első bajnoki címmel hálálta meg a bizalmat, és rendet tett a káosszal küzdő klubban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés