Hirdetés

Most van nagy baj: durván drágul a sertéshús, a hazai burgonya pedig végleg eltűnik

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakértő szerint az áremelkedések okai főleg az árstopok. Már a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is azt kérte a kormáyntók, hogy vezessék ki az árstopot.

Raskó György agrárközgazdász a Jazzy reggeli műsorában azt mondta, a magyar készletek kifogytak, januárban pedig végleg eltűnik a hazai burgonya a piacokról. A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy a sokkal drágábban beszerezhető import áll majd rendelkezésre. 

Az agrárközgazdász a sertéshúsról is rossz hírt közölt: mintegy 80 százalékkal emelkedik majd a boltokban az ára. 

A szakértő szerint az áremelkedés okai főleg az ársoptok. 

"Habár a fogyasztói ár rögzítve van az alapvető élelmiszereknél, de miután a hazai készletek kifogynak, a sokkal magasabb import nagykereskedelmi ár borítékolhatóan jelentős veszteségeket okoz majd a viszonteladóknak. A piac törvényei szerint pedig a készletekkel fognak spórolni, így akár hiány is kialakulhat ezekből a termékekből" - idézte a 24.hu Raskót.

A lap megjegyezte, már a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is azt kérte a kormánytól, hogy vezessék ki az árstopot.

Korábban a Naphíre arról is írt, hogy újabb áremelés várható Magyarországon. Mint írtuk, Magyarországon lehet a legnagyobb probléma az inflációval az egész Európai Unióban, hiszen sehol máshol nem drágultak olyan tempóban a feldolgozatlan élelmiszerek egy év alatt, mint nálunk. Az áremelkedés ugyanis mintegy 40,4 százalék volt, ehhez képest az uniós átlag 16 százalék. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy a feldolgozott élelmiszerek ára is jelentősen megemelkedik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés