Hirdetés

„Sárkánylehelet” – életveszélyes videókihívás terjed a gyerekek között

Morvay Péter portré Morvay Péter

Legalább 20 gyerek került kórházba a „sárkány lehelet” néven reklámozott különleges édességtől. A folyékony nitrogénbe mártott cukorkák életveszélyesek, fogyasztásuk mégis terjed a fiatalok között.

Nem ez az első veszélyes divatcikk, ami kiskorúakat vesz célba. Az elmúlt héten Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal mért brutális csapást az édességízű Elf Bart árusító egyik webshopra. 

Mint arról beszámoltunk, a magyar fiatalok kedvencének is számító nikotinrúd a súlyos mérgezést okozhat.

A „sárkány lehelet” hóbort Indonéziából indult útnak, de a TikTokon terjedő vírusvideók nyomán az egész világon vannak már követői.

Az ázsiai országban legalább 20 gyerek került kórházba, miután evett a folyékony nitrogénbe mártott cukorkából. 

A gyerekek bőrükön égési sérüléseket, súlyos gyomorfájdalmakat és ételmérgezést szenvedtek a színes cukorkák fogyasztása után - közölte az indonéz egészségügyi minisztérium, amely felszólította a szülőket, a tanárokat és a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy tájékoztassák a veszélyekről az érintetteket.

A "sárkénylehelet" néven reklámozott cukorkák életveszélyesek
A "sárkénylehelet" néven reklámozott cukorkák életveszélyesek

Az elnevezés arra utal, hogy amikor a folyékony nitrogénbe mártott cukorkákat a gyerekek elfogyasztják, azok bizarr gőzhatást keltenek. A népszerű videókon látható, amint a gőzt kifújják szájukból, orrukból és fülükből.

 Az egyik ilyen videót már több, mint 10 milliószor nézték meg.

Önmagában a folyékony nitrogén nem mérgező, és használják is időnként, például sztárséfek, hogy az ételek tálalásakor látványos hatást érjenek el. A nitrogén átlátszó, színtelen és szagtalan, és orvosi környezetben, valamint élelmiszerek fagyasztásához is használják.

Ha azonban nem megfelelően alkalmazzák, veszélyes lehet.

A helyi hatóságok különösen elővigyázatosak, mert nemrég Indonéziában 99 gyermek halálát okozta egy szabálytalanul készített köhögés elleni szirup.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a folyékony nitrogén nemcsak fogyasztáskor veszélyes, hanem hosszú időn keresztül belélegezve 

súlyos légzési nehézségeket is okozhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés