Hirdetés

Már Románia is lehagyta Magyarországot a fizetések terén

Nap Híre portré Nap Híre

2023-ban először jobban kerestek az emberek Romániában, mint Magyarországon, legalábbis a vásárlóerő-paritáson számolt érték alapján. 

A vásárlóerő-paritás azt jelenti, hogy a GDP-adatokból megpróbálják kiszűrni az egyes országok eltérő árszintjeiből fakadó eltéréseket, azaz azt próbálják kifejezni, hogy egységnyi pénzért mennyi árut és szolgáltatást lehet venni az adott gazdaságban – részletezte a Telex

A régiós országok közül Lengyelországban a legmagasabb a fizetés, ami ugyan mindenhol emelkedett, de a legnagyobb ütemben Romániában nőtt. A Portfolio azt írja, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a románok és a magyarok közötti különbség.

A fogyasztás tekintetében is stabilnak tűnik Románia előnye, Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, könnyen lehet, hogy hamarosan beéri Magyarországot. A bérek és fogyasztás tekintetében Magyarország bőven a jellemző szint alatt van, ami azt jelenti, hogy az adott bérekhez képest itt magasabb is lehetne a fogyasztás, ami Romániában magasabban is van. Az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés