Hirdetés

Vásárlási láz: ekkor várható a nagy roham az üzletekben

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az, hogy nagy a baj, jól látszik az idei év eddigi statisztikáin is. A kereskedők első tapasztalatai alapján az idei Black Friday forgalma is visszafogottabb volt a korábbi évek rohamánál, és hasonló vásárlói kedvre számítanak a karácsonyi időszakban is - derül ki az ATV Híradó riportjából.

Várkonyi Balázs, az eMAG igazgatótanácsának elnöke úgy nyilatkozott: idén az emberek tudatosabban vásárolnak, olcsóbb kategóriájú termékeket választanak és fontos szempont lett az energiatakarékosság. A szépségápolással vagy utazással kapcsolatot termékek viszont a háttérbe szorultak. 

„Körülbelül a tavalyi szezonhoz lehet a legjobban hasonlítani az idei Black Friday-t is, amiből azt lehet már feltételezni, hogy a karácsony is körülbelül a tavalyi karácsonyhoz fog nagyon hasonlítani. Vannak cikkek, amik vesztesek és keveset fogynak és vannak olyanok, amik nyertesek, például az energiatakarékos vagy rezsicsökkentők, amivel a háztartásban lévő áram vagy gázszámlát esetleg lejjebb lehet vinni” – fejtette ki az elnök.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője szerint az emberek idén igyekeznek többet spórolni, de ha el is költik az összes jövedelmüket, akkor abból már kevesebb terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni, mint a tavalyi évben. "Az év végére pedig a kereseteknek a vásárlóereje is még tovább fog csökkenni, ami szintén visszavetheti majd a kiskereskedelemnek az alakulását” – fűzte hozzá. 

Hornyák szerint a havi jövedelem már nem elég arra a plusz kiadásra, amit a karácsony jelent, így a következő hetek nagy kérdése, hogy az emberek mennyit tudnak beáldozni az ünnepekre a megtakarításaikból.

Hivatkozás másolása

Dévavári Dezsó, az olcsobbat.hu ügyvezetője úgy véli, az idei roham várhatóan két hét múlva indul az üzletekben, ám szerinte nem lesz akkora vásárlási láz, mint a korábbi években, ráadásul egyre többen választják inkább az online vásárlást. 

Mint arról a Naphíre korábban már többször is írt, az idei karácsony még nehezebb lesz, mint az előző években. Az élelmiszerárak, a megemelkedett rezsiköltségek, a folyamatosan dráguló termékek sok család karácsonyát tehetik tönkre. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés