Hirdetés

Titokzatos robbanás Putyin birodalmában, ennek súlyos következményei lesznek

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ahogy a Nap Híre is megírta, csütörtök este Belgorodban csapódott be egy orosz bombázóról indított bomba, sérültek is vannak. Az oroszországi Belgorod városa Ukrajnától néhány kilométerre fekszik, ezért rendszeresen érik támadások, viszont ezúttal nem az ukrán, hanem az orosz légierő mért csapást a városra, valószínűleg véletlenül. 

Nemrég azonban nyilvánosságra került egy videó a robbanásról, amelyen az látszik, hogy a robbanást egyáltalán nem egy égből érkező rakéta okozta a városban, hanem a föld alatt robbant fel valami.

Az orosz média először azt közölte, hogy a csaknem 400 ezer fős városban egy rakéta ért földet, a robbanás során pedig két nő is megsérült, valamint több ház és autó is megrongálódott. 

A már feljebb is említett felvételen először egy kisebb robbanás látható, amelyet követően némi füst szállt fel a föld alól. Utána, majdnem 20 másodperccel később látható a nagyobb detonáció, amely egy hatalmas krátert okozott, és még az egyik autót is a közeli ház tetejére repítette - írj az Index.

Az orosz hivatalos szervek közléséből nem derült ki, pontosan milyen rakéta érhetett földet a városban.

A szakértők szerint azonban rejtélyes az eset, mivel a pilóta vészhelyzet esetén kiengedheti a repülőgép robbanószereit, de csak abban az esetben, ha a gép motorja meghibásodik. A belgorodi eset azonban kifejezetten furcsának számít: ugyanis a bombákat a gép meghibásodásakor "biztonságos" üzemmódba teszik, ezzel megelőzve, hogy azok felrobbanjanak. Másrészt a pilótának arra is törekednie kell, hogy a robbanószer ne lakott területre csapódjon be. Ráadásul vészhelyzet esetén nemcsak egy, hanem az összes robbanószerkezetet ki kell engedni.

Feltételezések szerint az orosz rakéta célpontja eredetileg Harkiv városa lehetett volna, a meghibásodást pedig az orosz GLONASS navigációs rendszer okozhatta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés