Hirdetés

Ilyet még biztos nem látott: igazi ritkaságot fotóztak Hegymagas mellett

Garai Kitti portré Garai Kitti

Meseszép fotó készült péntek reggel. 

Az Időkép a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy az egyik észlelőjük, Somogy László igazi ritkaságot kapott lencsevégre. Mint írták, a fotó Hegymagas mellett készült, és nem más látható rajta, mint egy ködszivárvány. 

"Ritka és szép légköroptikai jelenséget sikerült elcsípnem Hegymagas mellett ma reggel. Ködszivárvány alakult ki a rétek felett, amit az utolsó pillanatban sikerült lefotóznom, mielőtt teljesen felszállt a köd” – számolt be róla a National Geographic oldalán a kép készítője.

    Mi az a ködszivárvány?

    Bővebben Bezárás

    A ködszivárvány, vagy ködív megjelenésében és keletkezésében igencsak hasonlatos a szivárványhoz, de vele ellentétben nem fénytörési, hanem elhajlási jelenség. Nappal vagy éjszaka is találkozhatunk vele, sőt akár elő is idézhetjük a jelenséget – írja a legkoroptika.hu.

    A reggeli órákban, amikor a Nap alacsonyan áll a horizont felett, vele ellentétes oldalon pedig egy kiterjedt ködfelhő látható, akkor a szivárványhoz hasonlóan az antiszoláris pont körül jelenhet meg a ködív. A szivárványhoz képest azonban ez kevésbé látványos, színes sávok helyett egy, vagy több fehéres, vagy csak nagyon gyengén színes ívet lehet megfigyelni. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés